Tko još nije čuo za babku? Ovaj je tradicionalni poljski kolač postao svjetska senzacija, a iako ga Poljaci najviše pripremaju za vrijeme Uskrsa, nama su kolači od dizanog tijesta jako dragi i u jesen i zimu. Pokušaj napraviti vlastitu čoko babku i oduševi se i njezinim okusom, ali i mirisom.
Sočna čokoladna babka: Poljski kolač stvoren za jesenske dane
Sastojci
Priprema
Za tijesto u posudi izmiksaj jaja sa šećerom, dodaj otopljeni maslac, limunovu koricu, prstohvat soli te dobro izmiksaj. Dodaj vodu i miksaj na najmanjoj brzini da smjesa ne prska posvuda. Zatim dodaj brašno pomiješano sa suhim kvascem.
Izradi mekano tijesto. Ne smije se lijepiti za ruke, ali mora biti dovoljno mekano na dodir, stoga prilikom izrade dodaj još šaku, dvije brašna da se ne lijepi za ruke. Kada si izradila tijesto, posudu dobro pobrašni te stavi tijesto, prekrij ga vlažnom krpom i pusti sat vremena na toplom da se diže.
U međuvremenu napravi nadjev. U posudicu stavi maslac, čokoladu, šećer i kakao u prahu. Uz stalno miješanje na laganoj vatri svi sastojci se moraju sjedini i otopiti. Dobiveni nadjev pusti sa strane i vrati se izradi tijesta.
Kada se tijesto udvostručilo, stavi ga na pobrašnjenu podlogu i razvaljaj u pravokutnik, tako da kraća strana bude veličine kalupa, a debljina nekih pola cm do 1 cm.
Zatim tijesto premaži dobivenim nadjevom i zarolaj ga. Tada nožem razreži tijesto po duljini i upleti u šarenu štrucu. Dobivenu štrucu stavi u kalup, premaži s malo ulja te stavi u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C nekih 35 do 40 minuta da se peće. Možeš babku dodatno ukrasiti i nasjeckanim lješnjacima.
Savjet
Osim čokoladnog punjenja, odnosno premaza, babka se može premazivati i omiljenim pekmezima ili medom te puniti s orašastim plodovima, pistacijama, suhim ili svježim voćem. Kombinacija je bezbroj, a na tebi je da se s njima poigraš.