Klasika: orehnjača i makovnjača
(izvor: podravka.hr)
Za kvasac
10 g šećera (1 žlica)
30 g pšeničnog glatkog brašna Podravka
50 ml mlijeka
20 g svježeg kvasca
Za tijesto
500 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
½ žličice soli
2 žumanca
1 jaje
180-200 ml mlijeka
30 g šećera
50 g maslaca
1 žlica naribane limunove korice
1 žlica vrhnja
1 žlica ruma
Za nadjev od oraha
250 g oraha
100 ml mlijeka
80 g šećera
50 g grožđica
1 žlica ruma
Cimet mljeveni Podravka
1 žlica Meda cvjetnog Podravka
limunova korica
1/2 Vanilin šećer Dolcela
Za nadjev od maka
250 g mljevenog maka
80 g šećera
150 ml mlijeka
1/2 žlice maslaca
1/2 vanilin šećera
30 g grožđica po želji
Za premazivanje
1 jaje
Priprema
U malo mlake vode otopite šećer, dodajte brašno, mlijeko i izmrvljeni kvasac. Lončić pokrijte i ostavite tijesto na toplom mjestu neka se diže.
U toplu zdjelu stavite brašno, posolite, dodajte žumanca i jaje razmućene s mlijekom, šećer, rastopljeni maslac, naribanu limunovu koricu, vrhnje, rum i dignuti kvasac. Dobro izmiješajte i tucite ili izradite električnom mješalicom dok se ne pojavi glatko (mekanije) tijesto. Zdjelu po dnu pospite brašnom, stavite tijesto, pokrijte i ostavite da se diže dok ne udvostruči volumen.
U međuvremenu pripremite nadjeve. Orahe sameljite i prelijte kipućim mlijekom, a grožđice operite i namočite u rum. Pomiješajte orahe i grožđice, šećer, cimet, med i naribanu limunovu koricu te dobro izmiješajte. Pomiješajte mak sa šećerom i vanilin šećerom i prelijte kipućim mlijekom. Dodajte maslac i dobro izmiješajte te ostavite da se ohladi. Ove smjese nadjeva ne smiju biti suhe, jer će se pečene korice odvajati od njega.
Dignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razdijelite u dva dijela, svaki razvaljajte u pravokutnik kojem su stranice dugačke koliko i pleh, namažite nadjevom pa savijte. Savitke tijesta stavite u namazan pleh, pokrijte i ostavite da se opet dižu.
Dignute savijače stavite u već zagrijanu pećnicu i pecite 40 do 50 minuta na temperaturi oko 200°C. Pred kraj pečenja premažite ih razmućenim jajem.