Iako izgleda veličanstveno, za ovu galettu potrebno je samo 15 minuta pripreme, što je čini savršenim jelom za užurbane radne ljetne dane
Sastojci
Priprema
Napravi tijesto: Dodaj brašno (prethodno ohlađeo u zamrzivaču 15 minuta) i sol u veliku posudu i lagano umuti. Hladni maslac nareži na kockice i dodaj u posudu. Rezačem tijesta ili pomoću dva noža izreži maslac dok smjesa ne postane poput grubog pijeska. U maloj zdjeli umuti kiselo vrhnje, limunov sok i ledenu vodu te dodaj smjesi maslaca i brašna. Drvenom žlicom ili prstima umiješaj tekućinu dok se ne stvore velike grudice. Utapkaj grudice u kuglu i pokrij plastičnom folijom pa stavi u hladnjak na 1 sat.
Pripremi tikvice: Tikvice operi, posuši pa nareži na tanke kriške i stavi preko papirnatog ručnika, pospi malo soli po kriškama i pusti da odstoji 30 minuta kako bi papirnati ručnici upili sav višak vode.
Pripremi sir: Pomiješaj ricottu, mozzarellu, parmezan i bosiljak. U maloj zdjeli umuti maslinovo ulje i nasjeckani češnjak te dodajte 1 žlicu maslinovog ulja s češnjakom u posudu sa sirevima i začini solju i paprom po ukusu te dobro promiješaj.
Zagrij pećnicu na 200 stupnjeva. Lim za pečenje prekrij papirom za pečenje.
Složi galettu: Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljaj tijesto u krug od oko 30-35 cm. Prebaci u pripremljeni lim za pečenje. Smjesu ricotte ravnomjerno rasporedi po dnu tijesta za galettu, ostavljajući prazan rub od oko 5 cm. Tikvice privlačno obloži na vrh ricotte, počevši od vanjskog ruba. Preostalu smjesu češnjaka i maslinovog ulja ravnomjerno prelij po tikvicama. Presavij obrub preko punjenja, centar treba biti otvoren. Presavijeni dio tijesta premaži žumanjkom. Peci oko 45 minuta dok galetta ne poprimi zlatno-smeđu boju.
Savjet
Ostatke galette zamotaj plastičnom folijom ili kriške spremi u hermetički zatvorenu posudu. Ova galetta od tikvica jednako je ukusna hladna kao i topla! Možeš je zagrijati u mikrovalnoj ili tostirati u pećnici, ali i samo izvući komad iz hladnjaka i uživati u osvježavajućem obroku.