Sirova torta od borovnica i sira: Rapsodija okusa bez paljenja pećnice

Ljetne nam žege umanjuju čar dugotrajnog stajanja nad štednjakom ili pećnicom, pa je najbolje da se ograničimo na spravljanje sirovih slastica. Zaboravi stoga na pečene biskvite i teške kreme te prigrli lagane i osvježavajuće deserte kakav je i ovaj koji ti danas predstavljamo.

Sirova torta od borovnica i sira: Rapsodija okusa bez paljenja pećnice
Foto: Unsplash
Obožavamo osvježavajuće voćne torte, no ponekad želimo i da su čim prije gotove te da u njih ne moramo uložiti jako puno truda. Jednostavna, brzo gotova i najvažnije, sirova, ljetna torta od borovnica i sira je i ova koju ti danas s ponosom predstavljamo. Iznimno je lagana, pa ti neće pasti teško na želudac za vrijeme visokih ljetnih temperatura, oduševljava okusom, ali i izgledom, a što je najbolje - za nju nije potrebno zagrijavati stan ili kuću pećnicom. Jedino što ti treba je dobar blender koji će ti pomoći da se za čas posla častiš s ultimativnom ljetnom slasticom - kremastom tortom od borovnica i sira.

Sastojci

200 grama keksa po izboru
100 grama otopljenog maslaca
500 grama krem sira
150 grama šećera
1 vrećica vanilin šećera
500 grama mliječnog vrhnja za šlag
30 grama limunovog soka
1 korica od limuna
1 vrećica želatine u prahu
250 grama borovnica + borovnica za dekoriranje

Priprema

01.

Kekse samelji u multipraktiku ili ih izlupaj batom za meso dok se ne usitne pa ih dobro izmiješaj s otopljenim maslacem. Utisni ih u dno kalupa za tortu. Kekse dobro utisni dlanom ili žlicom pa ohladi.

02.

U zdjeli za miksanje izmiješaj sir i oba šećera. Ulij vrhnje za šlag pa miksaj dok smjesa ne postane kremasta i gusta.

03.

Ako imaš svježe borovnice, samo ih izblendaj u sok ili izgnječi vilicom. Ako imaš zamrznute, kratko ih prokuhaj i usitni u sok.

04.

Želatinu prelij s 3-4 žlice hladne vode i ostavi da nabubri 8-10 minuta. Limunov sok zagrij do vrenja, skini s vatre pa umiješaj želatinu dok se sva ne otopi.

05.

Upali mikser pa u kremu ulij limunov sok sa želatinom i dobro izmiješaj.

06.

Sada odvoji 1/3 kreme, a u preostalu umiješaj sok od borovnica.

07.

Ljubičastu kremu prelij preko keksa, a zatim preko nje prelij bijelu. Pomoću žlice lagano izmiješaj obje kreme kako bi dobila prošarani efekt.

08.

Ohladi najmanje 6 sati tj. dok se krema potpuno ne stisne, zatim pažljivo izvadi iz kalupa, ukrasi svježim borovnicama i posluži.

Savjet

Osim borovnica, u ovaj kolač možeš staviti i drugo bobičasto voće. Krema s borovnicama tako se lako može pretvoriti u kremu s kupinama, malinama ili pak jagodama - kako god tebi odgovara.

žena.hr
25.7.2021.