Ljetne nam žege umanjuju čar dugotrajnog stajanja nad štednjakom ili pećnicom, pa je najbolje da se ograničimo na spravljanje sirovih slastica. Zaboravi stoga na pečene biskvite i teške kreme te prigrli lagane i osvježavajuće deserte kakav je i ovaj koji ti danas predstavljamo.
Sirova torta od borovnica i sira: Rapsodija okusa bez paljenja pećnice
Sastojci
Priprema
Kekse samelji u multipraktiku ili ih izlupaj batom za meso dok se ne usitne pa ih dobro izmiješaj s otopljenim maslacem. Utisni ih u dno kalupa za tortu. Kekse dobro utisni dlanom ili žlicom pa ohladi.
U zdjeli za miksanje izmiješaj sir i oba šećera. Ulij vrhnje za šlag pa miksaj dok smjesa ne postane kremasta i gusta.
Ako imaš svježe borovnice, samo ih izblendaj u sok ili izgnječi vilicom. Ako imaš zamrznute, kratko ih prokuhaj i usitni u sok.
Želatinu prelij s 3-4 žlice hladne vode i ostavi da nabubri 8-10 minuta. Limunov sok zagrij do vrenja, skini s vatre pa umiješaj želatinu dok se sva ne otopi.
Upali mikser pa u kremu ulij limunov sok sa želatinom i dobro izmiješaj.
Sada odvoji 1/3 kreme, a u preostalu umiješaj sok od borovnica.
Ljubičastu kremu prelij preko keksa, a zatim preko nje prelij bijelu. Pomoću žlice lagano izmiješaj obje kreme kako bi dobila prošarani efekt.
Ohladi najmanje 6 sati tj. dok se krema potpuno ne stisne, zatim pažljivo izvadi iz kalupa, ukrasi svježim borovnicama i posluži.
Savjet
Osim borovnica, u ovaj kolač možeš staviti i drugo bobičasto voće. Krema s borovnicama tako se lako može pretvoriti u kremu s kupinama, malinama ili pak jagodama - kako god tebi odgovara.