Sezona je ukusnih i zdravih višnji

Uživajte u ukusnim receptima s ovom zdravom voćkom

Sezona je ukusnih i zdravih višnji

Pri kraju je sezona višanja, što znači da je pravo vrijeme ne samo da saznate nešto više o njihovim svojstvima, nego da i isprobate ukusne recepte.  

Višnje su veoma popularne za spravljanje različitih slastica, no, prije nego što vam slina počne navirati iz usta, reći ćemo nešto više zdravstvenim aspektima ovog voća.

Najzastupljeniji vitamini u višnjama su B, C i A, a sadrže i bioflavonoide i druge korisne sastojke, koji su poznati da pomažu u borbi s rakom, smanjuju mogućnost pojave srčanih bolesti, ublažavaju glavobolju te bolove uzrokovane artritisom i gihtom.

Sadrže i minerale, a najviše kalcija, željeza i kalija, te antioksidanse koji čiste organizam od štetnih tvari. Bogate su vlaknima, pa olakšavaju probavu, te potiče redovitu stolicu.
S obzirom da su niskokalorične, često se preporučuju prilikom provođenja dijeta za mršavljenje. Vrlo su osvježavajuće, te podižu razinu energije.

Ako želite uživati u svim nabrojanim blagodatima višanja, najbolje ih je konzumirati svježe i rashlađene, ali to ne znači da ne možete u uživati u njihovom okusu i teksturi i na drugi, možda i više hedonistički način. Na kraju krajeva, to je sve stvar ukusa.


Štrudla od višanja

Image



Sastojci:
Lisnato tijesto (10 listova)
1.5 - 2 kg očišćenih višanja
Ulje
Šećer
Krušne mrvice
Cimet - po želji
Dva žumanjka ili vrhnje - po želji

Položite jedan list lisnatog tijesta, premažite ga u tankom sloju s uljem, na njega stavite drugi list te ponovno premažite uljem. Po širini, na ¼ tijesta rasporedite petinu višanja, posipajte šećerom i krušnim mrvicama, po želji dodajte malo mljevenog cimeta te od ruba gdje se nalaze višnje zarolajte tijesto. Položite rolu na nauljenu tepsiju te pritisnite rubove tijesta sa svake strane, kako bi spriječili ispadanje višanja i pretjerano curenje soka. Ponovite postupak dok ne potrošite sav materijal. Prije stavljanja u pećnicu, premažite tijesto žumanjcima ili kiselim vrhnjem. Pecite na 200ºC 30-ak minuta, dok se tijesto ne poprimi zlatnu boju.   


Jutarnji kolač od višanja

Image



Sastojci:

Tijesto
½ šalice maslaca, plus još malo maslaca za premazivanje tepsije
2 šalice brašna
1 žlica praška za pecivo
1 žličica soli
1 i 1/3 šalice šećera
1 i pol šalice očišćenih višanja
2 veća jaja
1 žličica ekstrakta od vanilije
1 šalica kiselog vrhnja

Pokrov
½ šalice brašna plus jedna žlica brašna
3 žlice smeđeg šećera
Pola žličice cimeta
¼ žličice soli
4 žlice maslaca

Mliječni preljev
1 šalica šećera u prahu
2 žlice mlijeka

Potrebna vam je tepsija za „kuglov“ s rupom u sredini.

Priprema tijesta:
Pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo te sol. U drugoj posudi s mikserom pomiješajte maslac, šećer, jaja, vaniliju, tako da smjesta postane podatna, pomalo pjenasta. Neprestano miješajući, dodajte trećinu pomiješanog brašna, zatim polovicu vrhnja, zatim ponovno trećinu brašna, pa drugu polovicu vrhnja i na kraju ostatak brašna. Sve dobro pomiješajte.

Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 180ºC. Tepsiju dobro premažite maslacem, te nju stavite polovicu smjese. Na tijesto u jednom sloju ravnomjerno rasporedite višnje (nemojte ih stavljati odmah do ruba tepsije, kako se ne bi zagorjele). Na njih lagano rasporedite drugi dio smjese. Poravnajte smjesu

Priprema pokrova:

Pomiješajte brašno, šećer, cimet i sol, te dodajte maslac koji ste prethodno „izrezali“ vilicom, te sastojke ručno pomiješajte, dok ne dobijete grumenastu smjesu koju rasporedite po smjesi u tepsiji. 
Pecite kolač između 40 i 45 minuta, tako dugo dok ne postane zlatno smeđi i kada se vraća u početni položaj nakon što ga lagano utisnete.  Kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi 15-ak minuta, nakon toga preokrenite kolač na željenu podlogu kako biste ga izvadili iz tepsije. Ostavite da se ohladi do kraja.
Na kraju dobro pomiješajte mlijeko i šećer te poškropite po kolaču tako da lagano curi sa strane po kolaču.


Browniji od višanja i sira

Image



Sastojci:
1 i pol šalice očišćenih višanja
180 g čokolade za kuhanje
120 g tamne čokolade
½ šalice maslaca
1 i 1/3 šalice šećera
4 veća jaja
1 šalica brašna
1 žlica praška za pecivo
½ žličice soli
1 žličica ekstrakta od vanilije

Nadjev od sira

220 grama kremastog sirnog namaza, nesoljenog
4 žlice maslaca
¼ šalice šećera
1 žličica ekstrakta od badema

Zagrijte pećnicu na 190ºC i na plitku tepsiju stavite masni papir. Otopite čokoladu, maslac i šećer i miješajte dok se sve ne pretvori u jednoličnu smjesu. Ostavite da se lagano ohladi.
Istucite jaja mikserom dok ne postanu pjenasta i polako umiješajte čokoladnu smjesu. Pomiješajte zajedno brašno, prašak za pecivo, sol, vaniliju te polako dodajte u smjesu jaja i čokolade. Na kraju dodajte polovicu višanja i sve još lagano pomiješajte.

Miješajte sir, maslac, šećer i ekstrakt o badema tako dugo dok ne postane pjenast, te dodajte drugu polovicu višanja.
Rasporedite na tepsiju smjesu za brownije, te na smjesu u jednakim razmacima sa žlicom rasporedite smjesu od sira. Uzmite tanki tupi nož i lagano u valovitim pokretima prođite kroz smjesu. Pecite od 35 do 40 minuta.

(vam)
Foto: Suat Eman