Šparoge su namirnica koja se prije smatrala delicijom, međutim - danas je dostupna svima i zato je to potrebno iskoristiti! Šparoga je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana, iznimno cijenjena te raširena po mnogim kontinentima. Iznimno je dobra za korištenje zbog svojih nutritivnih vrijednosti - sadrži vitamine A, K, B, C i E kao i folnu kiselinu, željezo, bakar, vlakna, magnezij...
Ova namirnica siromašna je kalorija pa vjerujemo da je idealna za one koji teže mršavljenju. Smanjuje kolesterol i krvni tlak, te pomaže u liječenju probavnih problema. Također, važno je spomenuti da je šparoga jedno od jačih sredstava za čišćenje organizma, pomaže kod kroničnog umora, štiti od astme i alergije.
Kada se radi o šparogi u prehrani, mogu se kupiti na tržnici od ožujka do lipnja. Pritom je posebno važno obratiti pozornost na zelenu boju i čvrstu teksturu. Kod spremanja dobro pripazite koje dijelove režete, a nije potrebno kuhanje duže od 10 minuta. Šparoge se mogu poslužiti s maslinovim uljem, uz salatni preljev, umak.. Kod nas su najpoznatije pripremljene s jajima, ali postoji bezbroj recepata i načina na koje ih možete pripremiti. Pogledajte par naših prijedloga!
Izvor: allrecipes.com