Ako ste odlučili da se mahunarke što češće nađu na vašem tanjuru, donijeli ste odličnu odluku za svoje zdravlje. Malo je namirnica koje se prema nutritivnoj vrijednosti mogu natjecati s mahunarkama, koje su bogati izbor kvalitetnih bjelančevina s esencijalnim aminokiselinama koje mogu zamijenii i meso.
Mahunarke su pune ugljikohidrata, škroba i celuloze, najbolji su izvor netopivih i topivih vlakna. I jedna i druga povoljno djeluju na organizam, s time da topiva vlakna dobro balansiraju masnoće u krvi, usporavaju razgradnju ugljikohidrata, šećera i njihovu apsorpciju u crijevima, te povoljno djeluju na sniženje razine glukoze u crijevima. U mahunarke pripadaju mahune, grah, grašak, soja, bob, leća, slanutak i kikiriki. Ljeto i rana jesen sezona su mahuna, pa njima posvećujemo ovaj put više prostora.
Ljetni ručak uz mahune
Uz uobičajene antioksidanse poput vitamina C i beta-karotena, mahune su bogate i manganom, antioksidativnim mineralom. Najveću antioksidativnu snagu mahunama daju fitotvari poput karotenoida (lutein, beta-karoten) i flavonoida. Mahune su također bogate vitaminima A, K, B6, imaju povoljno djelovanje na zdravlje kardiovaskularnog sustava zbog svojih antioksidativnih svojstava. Zbog velikog udjela karotenoida i flavonoida mahune imaju i izvrsna antiupalna svojstva. Ističu se i po udjelu minerala silicija, koji je poput poznatijih minerala kalcija i magnezija vrlo bitan za zdravlje kostiju i vezivnog tkiva.
Mahune dobro podnose zamrzavanje
Prilikom zamrzavanja mahune malo gube na nutritivnoj vrijednosti. Prije spremanja u zamrzivač odrežite mahunama krajeve, narežite ih i blanširajte tri minute. Ohlađene i posušene, spremite u plastične vrećice. Izvan sezone jedite konzervirane mahune, koje ne gube puno na kvaliteti. Prije pripremanja mahune uvijek operite, nožem im odrežite krajeve i povucite "konce" pa narežite.
Najčešće se kuhaju ili pirjaju, a mogu se i peći, obično u složencima. Odlične su kao prilog mesnim jelima ili kao glavno jelo, a najbolje ih je pripremati kuhanjem na pari. Zbog jednostavnosti pripreme i visoke nutritivne vrijednosti trebale bi pronaći mjesto na svakom jelovniku. Mahune na varivo su izdašno glavno jelo, a kuhane su mahune odlične i kao sastojak juha, variva s više vrsta povrća. Odlično se slažu s različitim vrstama mesa, gljiva, a od začina s češnjakom, koprom i kimom. Odlične su i pirjane s drugim povrćem kao prilog mesu. Od mahuna možemo napraviti i osvježavajuću salatu, koja je odlična pripremljena s dosta češnjaka i malo peršinovog lista ili kopra.
Foto: © MSPhotographic - fotolia