Pita od jabuka s orasima
Sastojci:
Za prhko tijesto:
20 dag brašna
10 dag šećera
15 dag maslaca ili margarina
2 žumanjka
korica od 1 limuna
Posip:
4 žlice krušnih mrvica
Punjenje:
6-8 srednje velikih jabuka
10 dag mljevenih oraha
3-4 žlice šećera
malo cimeta
Preljev:
4 žumanjka
4 šalice (male, za kavu) šećera
4 šalice brašna
snijeg od 6 bjelanjaka
šećer u prahu za posipanje
Postupak pripreme
Najprije zamijesi tijesto od brašna, šećera, maslaca, žumanjaka i limunove korice. Razvaljaj ga i stavi u prethodno zagrijanu pećnicu, na 180°C. Dok tijesto bude na pola pečeno, izvadi ga iz pećnice i posipaj krušnim mrvicama. Gore posloži ribane jabuke pomiješane sa šećerom i cimetom. Na kraju posipaj i mljevene orahe. Nakon toga ide preljev. Za preljev izmiksaj žumanjke sa šećerom pa dodaj brašno i snijeg od bjelanjaka. Prelij pitu i vrati u pećnicu da se peće još 40 minuta. Nakon što je pečena i ohlađena, posipaj šećerom u prahu.