Lignje iz pećnice i blitva s bobom
Sastojci (za tri osobe):
1 kg jadranskih liganja
manja glavica luka
2-3 češnja češnjaka
soli i papra po ukusu
maslinovo ulje
po želji krumpir
700 g blitve
200 g mladog boba
1-2 krumpira
50 g korica starog kruha
2-3 češnja češnjaka
sol, papar, Vegeta natur
maslinovo ulje
Priprema:
1. Lignje očistite. Zagrijte pećnicu na 250°C. Poslažite lignje na dno posude za pečenje. Ako želite krumpire kao prilog, narežite, posolite i prije liganja posložite krumpire. Između liganja stavite na četvrtine rasječenu glavicu luka, i češnjak narezan na listiće. Sve zajedno posolite, popaprite po ukusu i poškropite maslinovim ulje. Ako pripremate i krumpir trebati će vam više ulja.
2. Pecite poklopljeno u pećnici 25 minuta na 220-250°C. Zatim smanjite temperaturu pećnice na 200°C i pecite još desetak minuta otklopljeno. Protresite posudu, ako pečete i krumpire. Nakon desetak minuta, lignje okrenite, pa pecite idućih desetak minuta otklopljeno.
3. Ako ste se odlučili peći lignje s krumpirima, neće vam trebati dodatni prilog, osim možda zdjela salate po ukusu, a ako ste ih pekli same, kao prilog vam nudim blitvu s bobom.
Lignje s blitvom i bobom4. Ako ne volite bob kojem se osjeća opna, stavite vodu da zavrije, ubacite smrznuti bob, kuhajte nakon što ponovo zavrije nekoliko trenutaka i ocijedite, pa kad se malo prohladi, oljuštite vanjsku opnu. Bob je takav bitno mekši, praktički već spreman za konzumaciju, a osim toga i ljepše zelene boje. Ako vas opna ne smeta, stavite ga kuhati kad zavrije voda u koju ste dodali žlicu Vegete natur i krumpir izrezan na osmine ili četvrtine, pa kuhajte sve zajedno 15-tak minuta, nakon čega dodajte i očišćenu blitvu. Pričekajte da ponovo zavrije, kuhajte dok bijeli dijelovi blitve omekšaju i sve zajedno procijedite.
5. Na ulju popržite korice starog kruha, na listiće narezan češnjak, ali samo par puta provrtite na ulju, tek toliko da pusti miris i nemojte dopustiti da zažuti, jer će biti gorak, pa uspite ocijeđene blitvu, bob i krumpire. Ako ste bob ljuštili, dodajte ga na kraju. Posolite i popaprite još po ukusu, ostavite da preostala tekućine ispari, ne miješajte pritom previše, više protresajte posudu. Po želji nakraju sve dodatno poškropite maslinovim ulje.
6. Ovako pripremljena blitva jednako je dobra uz bilo koju ribu, mekušce, glavonošce, školjke, kao i sa jajem na oko, kao prilog mesu, pa i zaseban obrok.
Autor recepta: Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen