Quiche s blitvom, svježim kravljim sirom i pancetom
Sastojci:
Za tijesto:
30 dag brašna (pola bijelog glatkog, pola integralnog)
20 dag maslaca
žličica kiselog vrhnja
dva žumanjka
sol i papar po želji
Za nadjev:
pola kg svježeg kravljeg sira
20 dag blitve
10 dag pancete
dva mlada luka
sol, papar
Za preljev:
pola litre vrhnja
tri jaja
svježi timijan
svježi peršin
Priprema:
Pomiješajte sol i brašno, dodajte maslac narezan na tanke listiće ili sitne kockice i rukama ga dobro umiješajte u brašno da dobijete mrvice. Uto dodajte dva žumanjka, jednu žličicu kiselog vrhnja i začinite po želji. Što brže umijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.
Kalup za pitu namastite, malo pospite brašnom, razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup, dobro ga utisnite da vam ne ostanu mjehuri zraka i malo pobockajte tijesto vilicom ili čačkalicom na nekoliko mjesta.
Pecite ga 10-ak minuta na 180°C i pustite ga da se malo ohladi prije nego stavite nadjev. Listove blitve natrgajte na manje komade, kratko blanširajte i stavite u cijedilo da se ocijedi.
Pancetu tanko narežite i kratko popržite na suhoj tavi da postane hrskava. Na tijesto slažite blitvu, pancetu, narezani mladi luk i kravlji sir – ja volim ostaviti kravlji sir u većim komadima da se ''ne izgubi u piti'' tokom pečenja. Ovako će sačuvati kremoznost i teksturu.
Izmiješajte pola litre vrhnja s tri jaja, dodajte u to malo soli i papra po želji, timijan i peršin i prelijte preko nadjeva. Pecite još otprilike pola sata na 180°C – 200°C, do zlatno žute boje.
Autor recepta: Ana Surać
Steamy, creamy...