Sezona je blitve, evo nekoliko ukusnih recepata

Neka blitva ovog ljeta što češće bude na vašem tanjuru

Sezona je blitve, evo nekoliko ukusnih recepata

Quiche s blitvom, svježim kravljim sirom i pancetom

Sastojci:

Za tijesto:
    30 dag brašna (pola bijelog glatkog, pola integralnog)
    20 dag maslaca
    žličica kiselog vrhnja
    dva žumanjka
    sol i papar po želji

Za nadjev:
    pola kg svježeg kravljeg sira
    20 dag blitve
    10 dag pancete
    dva mlada luka
    sol, papar

Za preljev:
    pola litre vrhnja
    tri jaja
    svježi timijan
    svježi peršin

Priprema:
Pomiješajte sol i brašno, dodajte maslac narezan na tanke listiće ili sitne kockice i rukama ga dobro umiješajte u brašno da dobijete mrvice. Uto dodajte dva žumanjka, jednu žličicu kiselog vrhnja i začinite po želji. Što brže umijesite tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na pola sata.

Kalup za pitu namastite, malo pospite brašnom, razvaljajte tijesto i stavite ga u kalup, dobro ga utisnite da vam ne ostanu mjehuri zraka i malo pobockajte tijesto vilicom ili čačkalicom na nekoliko mjesta.

Pecite ga 10-ak minuta na 180°C i pustite ga da se malo ohladi prije nego stavite nadjev. Listove blitve natrgajte na manje komade, kratko blanširajte i stavite u cijedilo da se ocijedi.

Pancetu tanko narežite i kratko popržite na suhoj tavi da postane hrskava. Na tijesto slažite blitvu, pancetu, narezani mladi luk i kravlji sir – ja volim ostaviti kravlji sir u većim komadima da se ''ne izgubi u piti'' tokom pečenja. Ovako će sačuvati kremoznost i teksturu.

Izmiješajte pola litre vrhnja s tri jaja, dodajte u to malo soli i papra po želji, timijan i peršin i prelijte preko nadjeva. Pecite još otprilike pola sata na 180°C – 200°C, do zlatno žute boje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autor recepta: Ana Surać
Steamy, creamy...

6/8