Metoda kuhanja jaja: Korak po korak
- Priprema: Izvadi jaja iz hladnjaka. Neki izvori preporučuju korištenje jaja sobne temperature kako bi se smanjila mogućnost pucanja ljuske.
- Vrenje vode: U loncu zakuhaj dovoljno vode da prekrije jaja za otprilike 2-3 centimetra.
- Dodavanje jaja: Kad voda zavrije, nježno spusti jaja u vodu pomoću žlice s rupama kako bi spriječio pucanje. Smanji vatru na lagano vrenje (da se jaja ne bi previše "tumarala" po loncu i udarala jedno o drugo).
- Mjerenje vremena: Odmah po dodavanju jaja, postavi mjerač vremena prema željenoj razini kuhanosti (pogledaj prethodni odjeljak).
- Hlađenje: Nakon isteka vremena, odmah izvadi jaja iz vruće vode i prebaci ih u ledenu kupku (posudu s vodom i ledom) na barem 15 minuta, a idealno i duže. Ovo zaustavlja proces kuhanja i olakšava guljenje.
- Guljenje: Jaja je najlakše guliti pod mlazom hladne vode. Lagano ih kucni o tvrdu površinu da napukne ljuska, počevši od šireg kraja jajeta gdje se nalazi zračni džep.

Foto: Pexels