PRAKTIČAN VODIČ

Koliko dugo kuhati jaje? Male tajne za savršene okuse

Slijedeći ove upute, svaki put ćeš imati savršeno kuhana jaja, spremna za uživanje u raznim jelima ili kao zdrav i ukusan samostalni obrok

kuhano jaje
Foto: Shutterstock

Jaja su nutritivna bomba i svestrana namirnica koja se može pripremiti na bezbroj načina. Bilo da ih preferiraš kao kajganu, poširana, ili na oko, kuhana jaja ostaju klasik, savršen dodatak salatama, sendvičima ili kao samostalan, brz i hranjiv obrok. No, postići savršenu konzistenciju kuhanog jajeta – kremasti žumanjak i čvrsti bjelanjak – ponekad se čini kao prava umjetnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kroz godine, razvile su se brojne metode kuhanja jaja, od klasičnog stavljanja u hladnu vodu do kuhanja na pari ili čak u pećnici. Međutim, ključ uspjeha leži u preciznom mjerenju vremena i kontroli temperature. Jaja su bogata proteinima, vitaminima (posebno vitaminom D i B12) i mineralima, te esencijalnim aminokiselinama, a to ih čini idealnim izborom za doručak ili brzi proteinski međuobrok. Zato je važno znati ih pravilno pripremiti kako bi se sačuvali svi nutritivni benefiti.

U ovom članku, otkrit ćemo ti tajne savršeno kuhanog jajeta, bilo da preferiraš meko, srednje ili tvrdo kuhano. Uz ove jednostavne upute i savjete, više nikada nećeš imati problema s previše ili nedovoljno kuhanim jajima.

Image
Foto: Pexels

Koliko dugo kuhati jaje? Vodič za savršenu konzistenciju

Vrijeme kuhanja ključno je za postizanje željene teksture jajeta. Evo preciznih uputa za svaku razinu kuhanosti:

Meko kuhano jaje (3-6 minuta)

Meko kuhano jaje karakterizira tekući žumanjak i mekani, ali formirani bjelanjak. Idealno je za umakanje tosta ili kao dodatak juhama.

Srednje kuhano jaje (7-9 minuta)

Srednje kuhano jaje ima kremasti, ali ne tekući žumanjak, i čvrsti bjelanjak. Odličan je izbor za salate ili kao samostalni međuobrok.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvrdo kuhano jaje (10-14 minuta)

Tvrdo kuhano jaje ima potpuno čvrsti žumanjak i bjelanjak. Idealno je za salate, sendviče i deviled eggs.

1/3