Dobro poznati okus pite od jabuka u ovom je receptu doveden na višu razinu zahvaljujući kremastom i osvježavajućem mascarpone siru. Tako se od jesenskog recepta prepunog začina dobiva lagana proljetna slastica koju ćeš s ponosom prezentirati svojim gostima.
Savršena jednostavna pita: Tart s jabukama i mascarponeom
Sastojci
Priprema
Umijesi klasično prhko tijesto. Zamotaj ga u prozirnu foliju i stavi u hladnjak na pola sata. Razvaljaj tijesto i prebaci ga u kalupe – jedan manji okrugli i jedan manji pravokutni. Dno izbodi vilicom.
Mascarpone pomiješaj sa 125 gr šećera i sjemenkama vanilije. Dodaj jedno po jedno jaje i brašno na kraju. Nadjev rasporedi po tijestu.
Jabuke prereži na pola, očisti i nareži na tanke ploške. Ploške poslaži po nadjevu od mascarponea. Pomiješaj šećer i cimet pa posipaj po jabukama.
Peci 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Kad je tart ispečen, premaži ga zagrijanm pekmezom od marelica. Ostavi da se ohladi i posluži.
Savjet
Kombinacija kremaste teksture mascarpone sira i voća oduševljava, pa se možeš poigrati i umjesto jabuka u ovaj recept uključiti neko drugo sezonsko voće. Trenutno je sezona jagoda, pa je i ta opcija svakako sjajna ideja. Nemoj se bojati eksperimentirati.