Romantični recepti za Valentinovo

Jednostavna, a odlična jela za Dan zaljubljenih

Romantični recepti za Valentinovo

Tko kaže da Valentinovo ne može biti posebno i kod kuće? Donosimo vam vrlo jednostavne recepte kojima ovu večer možete učiniti posebnom uz vrlo malo truda. Priredite za sebe i dragog hranu (a možete je pripremiti i zajedno) koja će rasplamsati strasti za ostatak večeri. Međutim, naš savjet je - neka vama Valentinovo bude što češće. Ovi recepti odlični su za bilo koje doba godine, a izmamiti će osmijeh na lice svakog muškarca. I žene, naravno :)

PredjeloZapečeno povrće sa sirom i tjesteninom

Sastojci:

1 velika rajčica
6 većih brokula
2 žlice maslinovog ulja
3 žlice maslaca
3 žlice bijelog brašna
4 šalice toplog mlijeka
1/3 šalice ribanog sira (po izboru)
2 žlice senfa
1/2 žličice soli
2 žličice crnog papra
2 žličice nasjeckanog svježeg timijana
2 šalice tjestenine po želji

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Narežite rajčice na kriške i stavite ih zajedno s brokulom u tavu na malo ulja i prepecite. Umutite maslac i brašno u lonac srednje veličine i stavite na vatru toliko dugo dok ne postane pjenušavo. Dodajte mlijeko. Miješajte dok se ne zgusne i nastanu mjehurići – cca. 3 minute. Maknite s vatre. U tu smjesu dodajte sir, senf, sol, papar i timijan. Umiješajte unutra napola kuhanu tjesteninu i brokulu i stavite u dublji protvan. Na vrh stavite rajčice i pecite oko 30 minuta.

Image


Glavno jeloZapečena pileća prsa alla Milanese

Sastojci:

1 češanj češnjaka
1/2 šalice peršina
1/2 šalice krušnih mrvica
korica limuna
sol i papar
2 komada pilećih prsa
4 žlice maslinovog ulja
kriška limuna

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Nasjeckani peršin s češnjakom stavite u malu zdjelu. Dodajte krušne mrvice, koricu limuna, sol i papar. Dodajte 2 žlice ulja i sve izmiješajte. Stavite pileća prsa u protvan s preostalim maslinovim uljem i po svemu dobro pospite smjesu. Pecite 25 minuta ili dok ne porumeni. Poslužite s kriškom limuna.

Image

PrilogKremasti špinat Sastojci:

1 veća šalica špinata
malo soli i papra
2 žlice maslaca
1 žlica brašna
3/4 šalice mlijeka
1 glavica luka


Stavite špinat u veću posudu na srednje jaku vatru i posolite. Pokrijte i kuhajte 4-5 minuta. Prebacite u cjedilo i isperite pod hladnom vodom dok se potpuno ne ohladi. U tavi rastopite maslac, dodajte narezani luk i začinite solju i paprom. Miješajte dok ne omekša i porumeni, 3-5 minuta. Tome dodajte brašno te 3/4 mlijeka i miješajte minutu. Kuhajte lagano na srednjoj temperaturi, povremeno miješajući dok se ne zgusne. Možete dodati još mlijeka ako zatreba. Uklonite s vatre i pospite po skuhanom špinatu. Poslužite.

Image

SalataSalata od rajčice, kukuruza i avokada Sastojci:

1 kukuruz
1 prepolovljen avokado, bez koštica, oguljen
1 manji luk, tanko narezani
2 žličice svježeg soka od limete
1 žlica biljnog ulja
malo soli i papra

Stavite kukuruz u zdjelu. Dodajte rajčicu, avokado, luk, sok od limete i ulje. Začinite soljom i paprom te lagano promiješajte.

Image

Desert


Mousse od čokolade Sastojci:

4 rebra poluslatke čokolade, sjeckane
2 rebra gorke čokolade, sjeckane
2 velika žumanjka
1 1/2 žličice kakaa u prahu
5 žličica šećera
1 1/2 slatkog vrhnja

Rastopite čokoladu na pari. U posebnoj posudi umiješajte žumanjke, kakao u prahu, 4 žličice šećera i 1/2 šalice vrhnja. To prokuhajte na srednje jakoj vatri, stalno miješajući, 2-3 minute. Stavite u hladnjak dok se ne ohladi. Izmiksajte preostali dio vrhnja i žličicu šećera dok ne bude smjesa srednje tvrda. Zatim tu smjesu izmiješajte lagano s čokoladnom smjesom. Rasporedite u male čašice i držite u hladnjaku barem 20 minuta prije posluživanja. Po tome pospite kockice čokolade, po želji.

Image

Izvor: www.delish.com
www.marthastewart.com