Romanesco brokula – zdrava namirnica koja izgleda kao da nije s ovog svijeta, evo kako ju pripremiti

Poznata i kao šenon, ova biljka je čudnovata kombinacija brokule i cvjetače

Romanesco brokula – zdrava namirnica koja izgleda kao da nije s ovog svijeta, evo kako ju pripremiti

Sigurno si nekada na placu ili u supermarketu naišla na ovu čudnovatu namirnicu i pitala se o čemu se točno radi. Romanecso brokula, šenon ili  nastala je križanjem brokule i cvjetače. Izgledom podsjeća na savršeno simetričnu cvjetaču dok je okusom sličnija brokuli. Slađeg je okusa od same cvjetače i zato je često favorit djece koja su izbirljiva s hranom. 

U usporedbi s bijelom cvjetačom, šenon sadrži više vitamina C, karotenoida, polifenola i antioksidansa zbog toga što ima više pigmenata. Biljni pigmenti su korisni za ljudsko tijelo jer djeluju kao antioksidansi koji vežu slobodne radikale i tako čuvaju stanice od oštećenja. 

Image

Pet namirnica koje će biti veliki hit u 2020. godini


Kako se radi o povrću koje u poljoprivredi nije vrlo zastupljeno, cijena je nešto veća od prosječne cijene brokule ili cvjetače. No nekada je dobro isprobati nešto novo, a mi ti donosimo nekoliko recepata s kojima možeš iskoristiti puni potencijal ove namirnice.


Zapečeni šenon s bademima


Potrebno ti je:

Postupak:

1. Šenon postavi na stabljiku i nareži na ploške. Ne brini se ako se rubovi počnu runiti. Jednostavno ćeš ih iskoristiti uz ploške.
2. Na štednjaku zagrij tavu koja je pogodna za korištenje i u pećnici. U nju stavi dvije žlice ulja i ploške šenona. Peci ih dok ne postanu smeđi na donjoj strani, oko pet minuta. 
3. Okreni ploške na drugu strani i dodaj još svije žlice maslinovog ulja. U mjesta između ploški dodaj mrvice šenona koje su nastale prilikom rezanja. 
4. Prebaci tavu u pećnicu koja je zagrijana na 200 stupnjeva Celzijevih i peci ploške oko 15 do 18 minuta. Ploške bi trebale biti dovoljno čvrste da se ne raspadaju, ali da kroz njih možeš lako proći vilicom. 
5. Nakon što ih izvadiš iz pećnice, ploške prebaci na tanjur. U tavu u kojoj su se pekli ostavi sitne komadiće koji su otpali s ploški.
6. Tavu vrati na štednjak i dodaj maslac, bademe i češnjak. Peci oko četiri minute. Dodaj vinski ocat, dobro promiješaj i prelij preko ploški šenona. 

  • 1 glavica šenona
  • 5 žlica maslinovog ulja
  • 2 žlice maslaca
  • 1/4 šalice nasjeckanih badema
  • 2 režnja češnjaka
  • 2 žličice octa od bijelog vina
  • Sol

Krem juha od šenona


Postupak:

1. U loncu zagrij ulje, luk i češnjak dok luk ne postane staklast. Pripazi da češnjak ne zagori.
2. Dodaj šenon i temeljac u lonac i sve zajedno kuhaj oko 20-ak minuta. 
3. Štapnim mikserom izmiksaj šenon. Ako nemaš štapni mikser, sadržaj lonca prebaci u blender i pomoću njega usitni šenon. Dodaj soli po želji.
4. Posluži u tanjuru i po želji dodaj nekoliko kapi bučinog ili kokosovog ulja i poprženih sjemenki. 


Potrebno ti je:  

  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 1 glavica luka, sitno nasjeckana
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 glavica šenona, grubo nasjeckana
  • 4 šalice povrtnog temeljca
  • Sol

Tjestenina sa šenonom


Postupak:

1. U tavi poprži bademe, 1/4 šalice ulja i žlicu kapara dok bademi ne poprime smećkastu boju, oko pet minuta. Nakon prženja sadržaj prebaci u zdjelicu i posoli. Ostavi da se ohladi.
2. Ulje iz tave prebaci u posudu za pečenje koju si obložila papirom za pečenje. Dodaj nasjeckani šenon i posoli. Peci oko 20 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih ili dok šenon ne postane svjetlo smeđ i mekan. 
3. U međuvremenu dodaj 3 žlice maslinovog ulja u veliki lonac. Dodaj češnjak, čili i žlicu kapara i peci dok češnjak ne poprimi zlatnu boju, oko tri minute. Dodaj vino i kuhaj dok tekućina ne ispari, oko dvije minute.
4. U posebnom loncu skuhaj tjesteninu prema uputama na pakiranju tako da bude al dente. 
5. Prebaci kuhanu tjesteninu u lonac s češnjakom i dodaj jednu šalicu tekućine u kojoj se kuhala. Smanji jačinu vatre i kuhaj dok smjesa ne postane gusta. Dodaj još 1/4 šalice tekućine u kojoj se kuhala tjestenina, nekoliko žlica parmezana i maslac. Makni lonac sa štednjaka. 
6. U tjesteninu ubaci pečeni šenon, sve zajedno izmiješaj i posluži u tanjuru sa svježe naribanim parmezanom. 


Potrebno ti je:  

  • 1/4 šalice nasjeckanih lješnjaka
  • 1/3 šalice maslinovog ulja
  • 2 žlice kapara
  • 1/2 glavice šenona
  • 8 režnjeva češnjaka
  • 1/2 žličice čilija
  • 1/2 šalice suhog bijelog vina
  • Tjestenina po izboru
  • Parmezana po želji
  • 2 žlice maslaca