Rok trajanja jogurta

Čitajući između redaka natpise „Najbolje kupiti do“ i „Najbolje upotrijebiti do“, nekada je teško odlučiti što to zapravo znači. Većina tih natpisa pripada kategoriji koja se odnosi na kvalitetu proizvoda, ali ne i na sigurnost.

Rok trajanja jogurta

Prema nedavnom istraživanju, u Velikoj Britaniji godišnje se baci sedam milijuna tona hrane i pića u samo jednoj godini, što čini 19 posto kupljenih namirnica. Prema kampanji Love Food Hate Waste, mnogi iz hladnjaka bacaju sasvim dobre namirnice rukovodeći se isključivo navedenim rokom trajanja. Osim što je bacanje tolike hrane velika šteta, s druge strane, predstavlja popriličan trošak za svako kućanstvo.

Mliječni proizvodi – 1 do 2 tjedna
Gotovo svaka država ima različite zakone o datumu isteka mlijeka i mliječnih proizvoda. Pa tako mlijeko koje je pakirano i proizvedeno u jednoj državi može imati dva tjedna dulji rok nego mlijeko iz neke druge države. Iz tog je razloga na vama da prosudite je li datum korištenja stvarno istekao. Ako mlijeko držite na nižoj temperaturi od 4 stupnja, možete osigurati dodatna dva tjedna valjanosti. Ipak, najbolje je provjeriti valjanost testom mirisa. Ako osjetite da je mlijeko kiselo, najbolje bi bilo baciti ga i ne konzumirati ga.

Proizvodi poput jogurta mogu vas iznenaditi. 
Neki ljubitelji hrane čak vole da su jogurti pred istekom roka trajanja. Ako je jogurt pri vrhu vodenast, nema razloga za strah, to se samo protein mliječne sirutke izdigao na površinu jogurta. Također, najbolje je napraviti test mirisa jer tako nećete pogriješiti. Kod tvrdih sireva samo uklonite plijesan i ostatak sira možete jesti bez straha. Kod svježih sireva morate biti puno oprezniji jer njihova meka struktura omogućuje plijesni da prodre dublje pa je najbolje izbjegavati konzumaciju.

Jogurt se ponekad može jesti i dva mjeseca nakon isteka roka trajanja. Tijekom proizvodnje jogurt prolazi kroz proces mliječne fermentacije, metodu stabilizacije koja osigurava dulje trajanje svježeg mlijeka. Ako na jogurtu uočite i najmanju trunku plijesni, koja se može pojaviti u svim duginim bojama, obavezno ga bacite. No ako nema plijesni, izgleda svježe te ima dobar okus, trebao bi biti sasvim siguran za jelo.