403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Gastro
Gastro

Riblji jelovnik na Badnjak

Riblji jelovnik na Badnjak
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Kad nema norveškog bakalara, dobra je i tabinja

Na Badnju večer kada se čeka Kristovo rođenje, u obiteljima se objeduje nemrsna hrana, poput ribe. Tradicionalno se u mnogim hrvatskim krajevima u skladu s kršćanskim običajima na Badnjak kao glavno jelo priprema bakalar, blagdanski specijalitet, koji je do nas stigao s dalekoga sjevera. Sušeni, svježi, dimljeni, kuhani, na brudet ili na bijelo, bakalar se priprema na razne načine. Među desetak jadranskih srodnika tabinja je okusom najsličnija bakalaru, pa zato i najprikladnija jeftina zamjena te delikatesne ribe koja će se naći na mnogim stolovima za Badnjak. Za post u Dalmaciji je tradicionalan način pripreme ribe gregada. To je stari način spremanje ribe, vjerojatno došao s grčke strane pa stoga i takvo ime. Ako je riba mekana, kao što su primjerice, mol, tabinja, onda kod gregade krumpir treba rezati na tanje kriške. Može se pokriti dok ne uzavre, a zatim kuhati otkriveno. Odlična je i hladna.

Gregada

Sastojci: 1,20-1,80 kg kvalitetne ribe 4-6 velikih krumpira 4-6 luka srednje veličine 1-2 grančice celera maslinovo ulje (otprilike čaša/kg ribe) sol svježe mljeveni papar voda Priprema: Na dno široke posude posložiti na polumjesece narezan luk, poviše krumpir narezan na deblje kriške. Ribu na komade ili manju cijelu staviti odozgo, a celer sa strane. Posoliti, popapriti, zaliti uljem, a vode dodati toliko da ne pokrije potpuno ribu. Staviti na jaku vatru, povremeno protresti i kad je krumpir gotov ugasiti. Pričekati desetak minuta i poslužiti.

Sušena tabinja

Sastojci: tabinja sol papar u zrnu peršin lovorov list ružmarin maslinovo ulje crveni luk češnjak koncentrat rajčice limun krumpir Priprema: Ribu navečer potopiti u hladnu vodu. Sutradan tabinju staviti kuhati u hladnu vodu s malo soli, papra u zrnu, peršina, lovorovog lista i grančicom ružmarina. Nakon pola sata kuhanja ribu izvaditi, a juhu procijediti. Ribi dignuti kožu i sjeći je ili rukama izmrviti na manje komade. Na dosta maslinovog ulja zažutiti sitno sjeckani luk. Dodati umak od bijelog luka i peršina. Odmah staviti malo konzerve od rajčice. Propirjati dvije-tri minute i preliti juhom u kojoj se kuhala riba, vodom i limunom (u omjeru 1:1). Posoliti, popapriti, dodati još malo lovorovog lista i usitnjenu ribu. kad sve skupa prokuha 10 do-15 minuta, dodati krumpir  narezan na ploške. Kuhati dok ne bude gotovo.

Bakalar u pećnici

Sastojci: 1 kg fileta smrznutog bakalara 1,5 – 2 kg krumpira 6 režnja češnjaka 1 vezica peršina 1 dl maslinovog ulja sol i papar 3 dl bijelog suhog vina Priprema: Oguliti krumpir i narezati na kriške debljine oko 1 cm. Filete bakalara narezati na manje komade (2 – 3). Češnjak i peršin sitno nasjeckati. Slagati u redove u posudu u kojoj će se peći, prethodnu namazanu maslinovim uljem. Redom slažemo krumpir, bakalar, češnjak, peršin i svaki red posolimo i popaprimo, pa ponovo dok ne potrošimo sastojke. Zadnji sloj je krumpir. Sve malo zalijemo maslinovim uljem, oko4 do 5 žlica), pa vinom do recimo 3/4 visine posude. Pokrijemo folijom i pečemo u pećnici na 180 stupnjeva C oko 60 min. Zatim skinemo foliju i pečemo još oko 30 minuta.

Kuhani bakalar

Sastojci: 70 dkg bakalara 1,5 kg krumpira 2 lovorova lista zeleni papar sol peršin ružmarin 4 režnja češnjaka 1,5 dl maslinova ulja Priprema: Bakalar močiti 48 sati, uz često mijenjanje vode. Isprati, odvojiti od kostiju i kože. Kuhati u tri litre vode s krumpirima (u komadu), lovorovim listom, i paprom. Kad se krumpir raskuha, dodati maslinovo ulje, peršin, ružmarin i zgnječeni češnjak. Posoliti, ostaviti na vatri dok se sastojci ne povežu, po potrebi dodatno usitniti krumpir. Dobro protresti, poklopiti, ostaviti 15-ak minuta da odstoji i poslužiti.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Iz naše mreže
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx