Radi se o jako ukusnom jelu i sigurno će se često naći na obiteljskom stolu. Kao prilog može se poslužiti zdjela salate ili se zapečeni krumpir može poslužiti kao prilog uz komad finog mesa

Foto: Profimedia.hr
Krumpir prije pečenja narežemo na tanke kriške koje su još uvijek spojene s jedne strane. To omogućuje da se tijekom pečenja otvore poput lepeze, pa se tako lako između pojedinih kriški mogu umetnuti komadići sira i šunke.
Sastojci
8 srednje velikih krumpira
1.5 žlica biljnog ulja
10 komadića ementalera
10 komadića nemasne šunke
450 ml bešamela
2 šake naribanog ementalera
Priprema
01.
Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva Celzijusa. Krumpire operemo i dobro ih osušimo papirnatim ručnicima.
02.
Krumpir zatim oštrim nožem narežemo na tanke kriške i stavimo ih u vatrostalnu posudu. Po istom postupku narežemo sve krumpire.
03.
Krumpire premažemo uljem i posolimo. U zagrijanoj pećnici pečemo ih otprilike jedan sat ili dok ne postanu zlatno smeđi i otvore se poput lepeze.
04.
Pečene krumpire izvadimo iz pećnice i malo ih ohladimo. Zatim izmjenično među kriške stavljamo komadiće sira i šunke.
05.
Nadjevene krumpire prelijemo bešamel umakom i posipamo ribanim sirom po vrhu. Posudu ponovno stavimo u zagrijanu pećnicu još 20 minuta, dok se sir ne rastopi i lijepo zapeče.
Savjet
Jelo će biti ukusnije ako se koristi mladi kumpir.
Izdavačhttps://okusno.je/recept/zapecen-hasselback-krompir-s-sunko-in-sirom-v-besamel-omaki