Radi se o jako ukusnom jelu i sigurno će se često naći na obiteljskom stolu. Kao prilog može se poslužiti zdjela salate ili se zapečeni krumpir može poslužiti kao prilog uz komad finog mesa
Krumpir prije pečenja narežemo na tanke kriške koje su još uvijek spojene s jedne strane. To omogućuje da se tijekom pečenja otvore poput lepeze, pa se tako lako između pojedinih kriški mogu umetnuti komadići sira i šunke.
Sastojci
8 srednje velikih krumpira
1.5 žlica biljnog ulja
10 komadića ementalera
10 komadića nemasne šunke
450 ml bešamela
2 šake naribanog ementalera
Priprema
01.
Pećnicu zagrijemo na 200 stupnjeva Celzijusa. Krumpire operemo i dobro ih osušimo papirnatim ručnicima.
02.
Krumpir zatim oštrim nožem narežemo na tanke kriške i stavimo ih u vatrostalnu posudu. Po istom postupku narežemo sve krumpire.
03.
Krumpire premažemo uljem i posolimo. U zagrijanoj pećnici pečemo ih otprilike jedan sat ili dok ne postanu zlatno smeđi i otvore se poput lepeze.
04.
Pečene krumpire izvadimo iz pećnice i malo ih ohladimo. Zatim izmjenično među kriške stavljamo komadiće sira i šunke.
05.
Nadjevene krumpire prelijemo bešamel umakom i posipamo ribanim sirom po vrhu. Posudu ponovno stavimo u zagrijanu pećnicu još 20 minuta, dok se sir ne rastopi i lijepo zapeče.
Savjet
Jelo će biti ukusnije ako se koristi mladi kumpir.
Izdavačhttps://okusno.je/recept/zapecen-hasselback-krompir-s-sunko-in-sirom-v-besamel-omaki