Karfiol podijelite na krupnije cvjetiće. Skuhajte ga na pari ili u slanoj kipućoj vodi, 5 minuta.
Sastojci
0 kom 1 glavica karfiola srednje veličine
0 kom 4 jaja
0 kom brašna po potrebi
0 kom krušne mrvice
0 kom 250 ml kiselog vrhnja
0 kom 200 g ribanog ementalera
0 kom sol
0 kom ulje za prženje
Priprema
01.
02.
Ocijedite. Ostavite da se ohladi. Zatim ga stavite u vrećicu za zamrzavanje, pospite brašnom i dobro protresite ili rukom svaki cvjetić uvaljajte u brašno. Svaki cvjetić potom umočite u ulupana jaja (3), potom u mrvice i ispecite na vrućem ulju.
03.
Pohane cvjetiće karfiola slažite u podmazanu vatrostalnu posudu.
04.
Dobro umutite kiselo vrhnje i preostalo jaje, posolite po želji, pa prelijte preko karfiola, te pospite ribanim sirom.
05.
Zapecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 10-15 min da lijepo porumeni.