Vodena torta

Vodena torta

Sastojci

0 kom biskvit:
0 kom 5 jaja, 5 žlica hladne vode, 5+5 žlica šećera, 5+5 žlica brašna, 1 žličica sode bikarbone
0 kom nadjev:
0 kom 3 jaja, 150 g šećera, 100 g čokolade, 150 g putra, vanilija
0 kom sirup:
0 kom 100 g šećera, 1 dl vode
0 kom glazura:
0 kom 200 g čokolade, 6 žlica ulja

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 170 C stupnjeva i pripremi kalup za tortu.

02.

biskvit:

03.

glazura:

04.

Rastopi čokoladu na pari i postepeno joj dodaj žlicu po žlicu ulja. Miješaj metlicom dok glazura ne postane glatka i jednolična pa glazurom prelij tortu sa svih strana. Eventualni višak glazure možeš pomiješati sa šlagom ili maslacom pa time ukrasiti tortu....

05.

Razdvoji jaja i umuti žutanjke sa 5 žlica šećera. Dodaj 5 žlica brašna, vodu, sodu bikarbonu i sve dobro izmiješaj.

06.

U drugoj posudi napravi snijeg, postepeno dodaj 5 žlica šećera i neprekidno miksaj dok snijeg ne bude čvrst. Sad naizmjenično dodaj snijeg i preostalih 5 žlica brašna u prvobitnu smjesu i polako miješaj (ne mikserom, nego žlicom!). Kad je smjesa ujednačena, izlij je u kalup i peci 40 minuta.

07.

Pečeni biskvit pusti da se skroz ohladi pa ga izvadi iz kalupa i presijeci horizontalno po sredini tako da dobiješ dvije kore iste debljine. Ako radiš sve prema receptu, tijesto će toliko narasti da biskvit možeš presjeći i dva puta pa da dobiješ 3 kore.

08.

sirup:

09.

Na laganoj vatri kuhaj 100 g šećera u 1 dcl vode dok se ne pretvori u gusti sirup. Ovim sirupom prelij obje polovine torte s unutrašnje strane.

10.

krema:

11.

Umuti jaja sa šećerom i vanilijom, dodaj tome čokoladu izlomljenu na kockice i sve stavi kuhati nad parom. Miješaj sve vrijeme. Kad je krema zgusnuta, skini je sa štednjaka i dobro ohladi.

12.

U medjuvremenu pjenasto umuti maslac i dodaj ga u ohladjenu kremu. Sve dobro izmiješaj mikserom i nadjeni tortu.

žena.hr
23.8.2010.