Zagrij pećnicu na 170 C stupnjeva i pripremi kalup za tortu.
Sastojci
Priprema
biskvit:
glazura:
Rastopi čokoladu na pari i postepeno joj dodaj žlicu po žlicu ulja. Miješaj metlicom dok glazura ne postane glatka i jednolična pa glazurom prelij tortu sa svih strana. Eventualni višak glazure možeš pomiješati sa šlagom ili maslacom pa time ukrasiti tortu....
Razdvoji jaja i umuti žutanjke sa 5 žlica šećera. Dodaj 5 žlica brašna, vodu, sodu bikarbonu i sve dobro izmiješaj.
U drugoj posudi napravi snijeg, postepeno dodaj 5 žlica šećera i neprekidno miksaj dok snijeg ne bude čvrst. Sad naizmjenično dodaj snijeg i preostalih 5 žlica brašna u prvobitnu smjesu i polako miješaj (ne mikserom, nego žlicom!). Kad je smjesa ujednačena, izlij je u kalup i peci 40 minuta.
Pečeni biskvit pusti da se skroz ohladi pa ga izvadi iz kalupa i presijeci horizontalno po sredini tako da dobiješ dvije kore iste debljine. Ako radiš sve prema receptu, tijesto će toliko narasti da biskvit možeš presjeći i dva puta pa da dobiješ 3 kore.
sirup:
Na laganoj vatri kuhaj 100 g šećera u 1 dcl vode dok se ne pretvori u gusti sirup. Ovim sirupom prelij obje polovine torte s unutrašnje strane.
krema:
Umuti jaja sa šećerom i vanilijom, dodaj tome čokoladu izlomljenu na kockice i sve stavi kuhati nad parom. Miješaj sve vrijeme. Kad je krema zgusnuta, skini je sa štednjaka i dobro ohladi.
U medjuvremenu pjenasto umuti maslac i dodaj ga u ohladjenu kremu. Sve dobro izmiješaj mikserom i nadjeni tortu.