Voćni kolač s vrhnjem

Voćni kolač s vrhnjem

Sastojci

0 kom Za kolač neutralno ulje, bez orašastih plodova, za namašćivanje 6 jaja 340 g sitnog šećera 170 g maslaca ili margarina, rastopljenog 1/2 žličice mljevene vanilije 225 g sojina brašna 1 i 1/2 žličica praška za pecivo be
0 kom Za nadjev 350 g vrhnja 2 žlice šećera u prahu i šećer u prahu za posipanje 3 velike zrele breskve, bez koštica i narezane na ploške 1 zrela smokva, narezana na četvrtine

Priprema

01.

minuta PEČENJE 45 minuta ZA 10 - 12 osoba

02.

Priprema 1. Zagrijte pečnicu na 160°C. Premažite uljem dva mala, okrugla kalupa za kolače (promjera 20 cm) pa dno obložite papirom. 2. U vatrostalnu posudu stavite jaja i šećer pa ih u vodenoj kupelji mikserom pjenasto izmiješajte. To traje nekoliko minuta. Krema je gotova kad metlice miksera ostave vidljivi trag. 3. Skinite posudu sa štednjaka. Miješajući, dodajte u tankom mlazu rastopljeni maslac ili margarin. Umiješajte mljevenu vaniliju. 4. Prosijte na smjesu obje vrste brašna i prašak za pecivo. Dodajte mlijeko. Potom ih lagano umiješajte metalnom žlicom. 5. Razdijelite tijesto u oba kalupa i poravnajte ga. Pecite kolače u pećnici oko 45 minuta, da se dignu i da postanu elastični pri laganom pritisku prsta. 6. Ostavite kolače u kalupu 10 minuta da se malo ohlade, potom ih istresite na rešetku za kolače, odstranite papir za pečenje i ostavite da se kolači potpuno ohlade. 7. Pripremite nadjev i sastojke za ukrašavanje. Razrežite kolače, složite listove i nadjev jednog na drugi i ukrasite. 8. Ostavite kolač na hladnu mjestu do iznošenja na stol. Ako želite, možete ga prije posluživanja posuti šećerom u prahu.

03.

Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood

04.

Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb

žena.hr
27.4.2018.