Za tijesto uzdignite kvasac sa malo mlijeka, brašna i šećera. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sol, dodajte mu uzdignuti kvasac, dodajite mu mlijeko ili mlaku vodu pomalo. Miješajte sve dok se tijesto ne pretvpri u glatku kuglu i pocne se potpuno odvajati od posude.
Sastojci
Priprema
Prekrijte čistim ubrusom, ostavite da se tijesto diže. Dok se diže tijesto, u posudu za kuhanje s vodom stavite odmotanu, opranu rolanu lopaticu ili sušenu lopaticu ili šunku. Prokuhajte je oko pola sata do 40 minuta, ovisno o težini. Kad se meso prokuhalo, izvadite je iz vode, obrežite kožu, ako je ima ili masnoće koje su višak, skinite mrežicu. Cijelu lopaticu omotajte sa kuhinjskim papirom, dobro je osušite. Neka stoji tako omotana papirom, dok vi pripremite tijesto.Tijesto premijesite, razvaljajte na oko 2 – 2, 5 cm debelo, na sredinu tijesta stavite šunkicu, omotajte je tijestom, dobro zatvorite da meso nigdje ne izviruje.U nauljen pleh za pečenje premjestite šunkicu s tijestom, premažite sa malo ulja i vode, te pecite oko 40 -60 minuta na 180°C. Kad je pečena, kistom namočenim u rastopljeni maslac namažite cijeli pečeni kruh da korica još više omekša.