Ukusan složenac od krumpira, mljevenog mesa i rajčice

Okus tradicije kojem se veselimo na stolu

Ukusan složenac od krumpira, mljevenog mesa i rajčice
Foto: Shutterstock
Jednostavno jelo napravljeno od namirnica koje svi volimo i obično uvijek imamo na umu kada nam se jede nešto ukusno. Možete ovo jelo nazvati i musakom, no razlikuje se od popularnog jela u nekoliko sitnica - dodaju se rajčice i tikvice radi sočnosti, a i preljev je nešto drugačiji jer umjesto bešamela koristimo mješavinu jaja i jogurta.

Sastojci

3 žlice ulja
1 glavica bijelog luka
500 grama mljevenog goveđeg mesa
5 cijelih rajčica
2 režnja nasjeckana češnjaka
500 grama krumpira
100 grama naribanog parmezana
1 cijelo jaje
200 grama gustog jogurta
1 prstohvat soli i papra (po želji)
1 cijela tikvica

Priprema

01.

Luk i češnjak ogulite i posebno sitno nasjeckajte. Operite i očistite rajčice i tikvicu. Tikvicu i tri rajčice sitno narežite, a dvije rajčice narežite na ploške.

02.

U zagrijanu nauljenu tavu uspite nasjeckani luk i zažutite uz povremeno miješanje. Dodati mljeveno meso i pržiti dalje. Kad komadići mesa porumene, dodajte nasjeckane rajčice i tikvicu te nasjeckani češnjak. Začinite paprom i soli te pirjajte na umjerenoj vatri 10 minuta uz povremeno miješanje.

03.

Zagrijte pećnicu na 170 Celzijevih stupnjeva. Krumpir ogulite, operite i narežite na tanke ploške. Dublju posudu za pečenje namažite maslacem, pa po dnu rasporedite polovicu ploški krumpira i prekrijte ih smjesom od mesa. Na to posložite preostale ploške krumpira i prekrijte ih ploškama rajčice

04.

Razbijte jaje u zdjelu, razbijte ga i pomiješajte s jogurtom. Sastojke u posudi za pečenje pospite polovicom naribanog parmezana pa ih prelijte smjesom od jogurta. Stavite posudu za pečenje u zagrijanu pećnicu na 40 minuta.

05.

Po složencu pospite ostatak sira. Pecite jelo u prethodno zagrijanoj pećnici još nekoliko minuta ili dok vrh ne porumeni.

Savjet

Umjesto jogurta možeš upotrijebiti i kiselo vrhnje.

Žena.hr
24.8.2024.