Torta s lješnjacima i bijelom čokoladom

Torta s lješnjacima i bijelom čokoladom

Sastojci

0 kom biskvit:
9 kom bjelanjaka
12 žlica šećer
12 žlica prženih mljevenih lješnjaka
3 žlice oštrog brašna
1.5 kom prašak za pecivo
0 kom krema 1:
0.7 dcl mlijeka
10 žlica šećer
2 žlice oštrog brašna
8 žlica gustina
9 kom žumanjaca
2 kom burbon vanili šećera
80 g margarina
100 g bijele čokolade
150 ml vrhnje za šlag
0 kom krema 2:
350 ml vrhnje za šlag
2 žlice šećera u prahu
0 kom dodatno:
100 g prženih sjeckanih lješnjaka
200 g bijele čokolade

Priprema

01.

Izmutiti 3 bjelanjka postepeno dodavajući 4 žlice šećera. U čvrsti snijeg žlicom umiješati 4 žlice lješnjaka, pola praška za pecivo i 1 žlicu brašna. Peći u okruglom kalupu promjera 24 cm na 180°C dok biskviti ne porumeni. Ponoviti postupak još 2 puta. Treba biti 3 biskvita.

02.

Staviti kuhati 0,5 l mlijeka sa 10 žlica šećera i 2 burbon vanilin šećera. U ostala 2 dl mlijeka izmiješati 8 žlica gustina, 2 žlice brašna i 9 žumanjaka.

03.

Ostatak prve kreme namazati oko torte i ukrasiti pločicama čokolade. Gore posipati lješnjacima.

04.

Kada mlijeko provri, umiješati drugi dio smjese i miješati dok se ne zgusne. Kada se zgusne skinuti s vatre i dodati 100 g bijele čokolade i miješati dok se ne rastopi. Ostaviti da se dobro ohladi.

05.

Kada se krema ohladila dobro izraditi 1,5 dl vrhnja za šlag i mikserom umiješati u kremu. Zatim dodati i 80 g margarina koji je stajao na sobnoj temperaturi.

06.

Za drugu kremu izraditi vrhnje za šlag s 2 žlice šećera u prahu.

07.

Slagati na sljedeći način: biskvit, krema 1, krema 2, posipati prženim sjeckanim lješnjacima, dva puta tako, pa biskvit, krema 2.

08.

Za dekoraciju otopiti 200 g bijele čokolade, otopljenu čokoladu istresti na papir za pečenje i raširiti ga. Staviti u frižider da se malo ohladi i zatim rezati na otprilike 6 cm visine.

žena.hr
17.6.2016.