Heljdu stavimo u posudu te je dobro isperemo u hladnoj vodi. Procijedimo.
Sastojci
Priprema
Stavimo je u lonac kuhati sa toliko vode da prekrije heljdu. Kada zakuha, dodamo povrtni temeljac te ostavimo na laganoj vatri još 20 minuta. Po potrebi dodavati vode. Kada je mekana, dodamo 2 šnite maslaca te ostavimo poklopljeno. Začinimo soli i kurkumom.
U široj posudi 10 minuta prokuhamo listove kelja.
U okrugli kalup složimo na dno 3 lista kelja, tako da prekrije cijelu površinu kalupa. Premažemo ga smjesom kuhane heljde te na vrh naribamo mrkvu. Poravnamo smjesu te je ponovo prekrijemo listovima kelja te nastavimo postupak dok ne potrošimo sve sastojke. Tortu završavamo redom složenih listova kelja.
Na tavi zagrijemo maslac i polako miješajući dodajemo brašno. Lagano ulijevati mlijeko i miješati dok se ne zgusne. Začiniti soli i muškatnim oraščićem. Dobivenim umakom preliti tortu.
Staviti u zagrijanu pećnicu, peći na 180 stupnjeva 15 minuta.
Poslužiti toplo uz rotkvice i posipati kurkumom.