Torta " A la ferrero"

Torta " A la ferrero"

Sastojci

0 kom BISKVIT:
0 kom 180gr bijelog šećera
0 kom 120ml zavrele vode
0 kom prstohvat soli
0 kom 80ml mlijeka za poljevanje biskvita + žlica neskvika ili nekog takvog napitka ( može i capucino od čokolade)+rum šećer
0 kom KREMA:
0 kom 750 gr mascarponea
0 kom 750 gr nutella
0 kom 250 gr lješnjaka( prženih)
0 kom PREMAZ:
0 kom 2 dcl vrhnja za šlag
0 kom 200 gr čokolade
0 kom 120gr oštrog brašna
0 kom POSIP:
0 kom lješnjaci
0 kom čokoladne mrvice
0 kom 120gr glatkog brašna
0 kom 1 i pol žličica praška za pecivo
0 kom 1 i pol žličica sode bikarbone
0 kom 90gr kakaa u prahu
0 kom 2 cijela jaja, veća
0 kom 240ml mlijeka, sobne temperature
0 kom 1 burbon vanilin šećer-ili rum šećer, daje posebnu aromu

Priprema

01.

Zagrijte pećnicu na 170/180. I počnite s pripremom. Brašno,šećer,prašak za pecivo, sol, sodu, kakao, vanili šećer staviti u jednu posudu. U drugoj izmiksajte dva jaja i mlijeko i postupno dodajte suhe sastojke i miksajte. Na kraju dodajte vrelu vodu i izmiksajte. Ulijte u kalup za tortu u koju ste stavili papir za pečenje i namazali ga maslacem. Biskvit se peće cca 40 min. Najbolje je to provijeriti čačkalicom- ako je suha pećena je :)

02.

Ako ste vješti ovaj biskvit se može prerezati na tri dijela, obzirom da sam ja to radila za proslavu , ja sam ispekla dva biskvita i svaki prerezala na dva dijela, ali sam iskoristila samo tri kore :):) ( ostale biskvite smo pojeli ali od ostalih biskvita se mogu napraviti choco pops ili se može napraviti vrlo visoka torta. :) :) )

03.

Kad se čokolada hladi, za to vrijeme izmiksajte 1 dcl šlaga.

04.

Kad se ganache ohladio dodajte ga onom izmiksanom šlagu i malo po malo miksajte i dobiti ćete gušći čokoladni šlag. Umjesto toga možete i kupiti prah za šlag kremu okusa čokolada ali obzirom da je bilo kasno i dućan nije radio ja sam napravila na ovoj način.

05.

FILANJE:

06.

Na dno kalupa stavite prvi dio biskvita i lagano ga natopite mlijekom / neskvikom/capucinom. Nanesite trećinu kreme i posipajte lješnjacima. Stavite drugi biskvit, lagano zalijte i opet krema i lješnjaci. Pa stavite gore biskvit i kremu i lješnjake.

07.

Ja sam rubove torte namazala premazom od šlaga i čokolade a gore sam posipala čokoladne mrvice i lješnjake.

08.

Tortu ostavite preko noći u frižideru.

09.

Što se dekoracije tiče , možete se igrati i ukrašavati kako vi želite.

10.

Biskvit je punog okusa i vrlo je sočan, može se jesti i sam.

11.

Krema je "teška" ali nije preslatka i zbilja je ovo super kombinacija.

12.

Ovaj kolač spada u kategoriju skupljih kolača.

13.

Pomiješajte mascarpone i nutellu.

14.

Dobar tek :)

15.

P.S.

16.

Ovo je prva ovakva dekorirana torta, ja više volim " naked cake" i zbilja sam ponosna na sebe jer moje torte su oduvijek okusom super a izgled im nije baš za slastičarnu :) :).

17.

Ugodni blagdani svima :)

18.

Na tavu stavite lješnjake i popržite kratko. Kratko ih prohladite i među dlanovima istraljajte da se skine kožica. Sameljite. ( može blender, može u vrečiću za samrzavanje pa sa sukačem za tijesto, može u mlinčeku ).

19.

Stavite lješnjake sa strane.

20.

( možete i lješnjake umutiti u kremu mascarponea i nutelle)

21.

PREMAZ:

22.

U posudu ulijte vodu i stavite posudu iznad te posude.

23.

Na pari zagrijete 1 dcl vrhnja za šlag i dodajte čokoladu za kuhanje. Promiješajte dok se čokolada ne rastopi. Ugasite s vatre i stavite da se hladi.

24.

Pazite da vam čokolada ne zagori.

žena.hr
15.12.2016.