Tena Mutnjaković svojim je jelovnikom oduševila goste u popularnoj emisiji Večera za 5, pripremivši najbolje iz japanske kuhinje. Od hummusa s voćem za predjelo do glavnog jela Karatsu pa do to torte od đumbira i mrkve - svaki je tanjur bio pravo gastronomsko iskustvo.
Predjelo: Raqqa
Za predjelo se poslužuje hummus s voćem i začinskim biljem.
Sastojci :
- Slanutak
- Maslac od badema
- Miso pasta
- Sok od limuna
- Maslinovo ulje
- Pesto
- Sezam
Voće za posluživanje:
- Bobičasto voće (maline, kupine ili jagode – ovisno o dostupnosti)
- Nektarina
- Bosiljak
- Korijande
Priprema hummusa:
Slanutak, maslac od badema, miso pastu i sok od limuna usitniti u blenderu dok ne postane glatko. Na kraju dodavati vodu dok smjesa ne postane potpuno kremasta. Poslužiti s prelivenim maslinovim uljem i pestom.
Priprema voća:
Sve sastojke nasjeckati i začiniti po želji (sol, papar). Poslužiti uz hummus.
Glavno jelo: Karatsu
Sastojci:
- Luk
- Celer
- Češnjak
- Svježi luk
- Mrkva
- Shiitake gljive
- Rajčice
- Čili
- Đumbir
- Rižino vino
- Sojin umak
- Koncentrat rajčice
- Suhe gljive
- Anis
- Kokosovo mlijeko
- Miso pasta
- Rezanci
Dodaci:
- Mahune
Priprema:
Dvije cijele rajčice staviti na srednju vatru da se karameliziraju i puste sok. Povrće nasjeckati, bez guljenja. Mrkvu, luk, celer, češnjak i đumbir staviti u lonac, dodati shiitake gljive i suhe gljive po izboru.
Kad se povrće prodinsta, preliti ga sojinim umakom, rižinim vinom i pasiranom rajčicom. Sve dobro promiješati, začiniti solju, dodati anis i čili te zaliti vodom do vrha lonca. Ubaciti nori i kuhati oko sat i pol. Kad je juha gotova, dodati kokosovo mlijeko i miso pastu.
Bukovače prodinstati s mladim lukom i malo sojinog umaka te ih pri posluživanju dodati u juhu. U međuvremenu prokuhati rezance, brokulu i mahune te ih poslužiti uz juhu.
Desert: Studio
Sastojci za tortu:
- Mrkva
- Đumbir
- Orasi
- Brašno
- Prašak za pecivo
- Sol
- Šećer
- Jaja
- Maslinovo ulje
Sastojci za kremu:
- Kremasti sir
- Maslac
- Šećer
- Đumbir
Priprema torte:
U zdjelu pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol, šećer i mljevene orahe. Dodati mokre sastojke – jaja, maslinovo ulje i naribani đumbir. Sve dobro promiješati i uliti u posudu za pečenje. Peći na 180°C otprilike 40 minuta ili dok kolač ne bude pečen.
Priprema kreme:
Pomiješati kremasti sir s maslacem, šećerom i sokom od đumbira. Nakon što se torta ohladi, premazati ju kremom i posuti sjeckanim orasima.
Također, podsjećamo da ideje za nove slastice i deserte koje biste voljeli isprobati možete dobiti svaki dan u 'Večeri za 5' od ponedjeljka do petka na RTL-u u 17.50, a epizode su dostupne i dan ranije na platformi Voyo!