OMILJENA EMISIJA

Oduševila azijskim jelovnikom: Donosimo recepte Tene Mutnjaković iz 'Večere za 5'

U novoj epizodi popularne kulinarske emisije Večera za 5, svojim je jelovnikom oduševila natjecatelje

shutterstock_1397465753.jpg
Foto: Shutterstock

Tena Mutnjaković svojim je jelovnikom oduševila goste u popularnoj emisiji Večera za 5, pripremivši najbolje iz japanske kuhinje. Od hummusa s voćem za predjelo do glavnog jela Karatsu pa do to torte od đumbira i mrkve - svaki je tanjur bio pravo gastronomsko iskustvo.

Predjelo: Raqqa

Za predjelo se poslužuje hummus s voćem i začinskim biljem.

Sastojci :

  • Slanutak
  • Maslac od badema
  • Miso pasta
  • Sok od limuna
  • Maslinovo ulje
  • Pesto
  • Sezam

Voće za posluživanje:

  • Bobičasto voće (maline, kupine ili jagode – ovisno o dostupnosti)
  • Nektarina
  • Bosiljak
  • Korijande

Priprema hummusa:
Slanutak, maslac od badema, miso pastu i sok od limuna usitniti u blenderu dok ne postane glatko. Na kraju dodavati vodu dok smjesa ne postane potpuno kremasta. Poslužiti s prelivenim maslinovim uljem i pestom.

Priprema voća:
Sve sastojke nasjeckati i začiniti po želji (sol, papar). Poslužiti uz hummus.

Glavno jelo: Karatsu

Sastojci:

  • Luk
  • Celer
  • Češnjak
  • Svježi luk
  • Mrkva
  • Shiitake gljive
  • Rajčice
  • Čili
  • Đumbir
  • Rižino vino
  • Sojin umak
  • Koncentrat rajčice
  • Suhe gljive
  • Anis
  • Kokosovo mlijeko
  • Miso pasta
  • Rezanci

Dodaci:

  • Mahune

Priprema:
Dvije cijele rajčice staviti na srednju vatru da se karameliziraju i puste sok. Povrće nasjeckati, bez guljenja. Mrkvu, luk, celer, češnjak i đumbir staviti u lonac, dodati shiitake gljive i suhe gljive po izboru.

Kad se povrće prodinsta, preliti ga sojinim umakom, rižinim vinom i pasiranom rajčicom. Sve dobro promiješati, začiniti solju, dodati anis i čili te zaliti vodom do vrha lonca. Ubaciti nori i kuhati oko sat i pol. Kad je juha gotova, dodati kokosovo mlijeko i miso pastu.

Bukovače prodinstati s mladim lukom i malo sojinog umaka te ih pri posluživanju dodati u juhu. U međuvremenu prokuhati rezance, brokulu i mahune te ih poslužiti uz juhu.

Desert: Studio

Sastojci za tortu:

  • Mrkva
  • Đumbir
  • Orasi
  • Brašno
  • Prašak za pecivo
  • Sol
  • Šećer
  • Jaja
  • Maslinovo ulje

Sastojci za kremu:

  • Kremasti sir
  • Maslac
  • Šećer
  • Đumbir

Priprema torte:
U zdjelu pomiješati brašno, prašak za pecivo, sol, šećer i mljevene orahe. Dodati mokre sastojke – jaja, maslinovo ulje i naribani đumbir. Sve dobro promiješati i uliti u posudu za pečenje. Peći na 180°C otprilike 40 minuta ili dok kolač ne bude pečen.

Priprema kreme:
Pomiješati kremasti sir s maslacem, šećerom i sokom od đumbira. Nakon što se torta ohladi, premazati ju kremom i posuti sjeckanim orasima.

Također, podsjećamo da ideje za nove slastice i deserte koje biste voljeli isprobati možete dobiti svaki dan u 'Večeri za 5' od ponedjeljka do petka na RTL-u u 17.50, a epizode su dostupne i dan ranije na platformi Voyo!

Image
OMILJENA EMISIJA

Oduševio ribljim jelovnikom: Donosimo recepte Davorina Klobučara iz 'Večere za 5'