Bolje ne može: Svinjski kotleti s krumpirom i sirom iz pećnice

Poželjela si pripremiti meso s krumpirom? Donosimo ti ideju za izvrstan obiteljski ručak po klasičnom receptu koji uključuje slaninu i sir

Bolje ne može: Svinjski kotleti s krumpirom i sirom iz pećnice
Foto: Profimedia.hr
Ovo je jedno od onih jela kod kojih nema puno posla s pripremom, a rezultat je unatoč tome impresivan. U ovom slučaju, većinu posla obavit će pećnica, tako da ćeš imati dovoljno vremena da uz ručak pripremiš i veliku zdjelu salate koja će se savršeno slagati s ovim jelom.

Sastojci

800 grama krumpira
4 deblja kotleta
4 kriške dimljene slanine
150 grama tvrdog sira
250 ml vrhnja za kuhanje
2 žličice soli i papra (po želji)
1 glavica češnjaka (po želji)
2.5 žlice ulja (za dno tepsije)

Priprema

01.

Krumpir ogulimo, operemo i narežemo na tanke kriške, koje stavljamo u zdjelu. Dodamo sol, majčinu dušicu i malo ulja te dobro promiješamo.

02.

Svinjske kotlete po potrebi operemo i dobro osušimo papirnatim ručnicima. Lagano ih začinimo solju i mljevenim paprom. Po želji ih također natrljamo zdrobljenim češnjakom.

03.

Lim za pečenje namastimo uljem, zatim dodamo krumpir i rasporedimo ga po cijeloj površini. Na krumpir stavimo kotlete. Na svaki kotlet stavimo krišku dimljene slabine, zatim meso posipamo naribanim sirom. Sve zajedno prelijemo vrhnjem.

04.

Lim za pečenje pokrijemo poklopcem ili je zatvorimo aluminijskom folijom. Jelo pečemo u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva, dok krumpir i meso ne omekšaju (60-90 minuta).

05.

Posljednjih 15 minuta pečenja možemo povećati temperaturu na 200 stupnjeva i peći otkriveno, da se krumpir i sir lijepo zapeku.

Savjet

Odaberi neki sir koji se dobro topi, poput goude ili edamera. Po želji na kotlete možeš dodati i majčinu dušicu.

žena.hr
4.4.2024.