Sushi California

Sushi California

Sastojci

0 kom 2 žlice rižinog octa
0 kom 2 žličice šećera
0 kom 80 g dimljenog lososa
0 kom 50 g sjemenki sezama
0 kom 1 žličica soli
0 kom 500 g sushi riže
0 kom 4 istova morske alge nori
0 kom 1 avokado
0 kom polovica limuna
0 kom 1 svježi krastavac
0 kom po želji sojin umak
0 kom po želji wasabi

Priprema

01.

Na laganoj vatri 2 minute zagrijte rižin ocat, šećer i sol te promiješajte. Kada se šećer rastopi, smjesom prelijte predhodno kuhanu sushi rižu te sve zajedno dobro promiješajte. Sushi rižu dobro operite pod tekućom vodom i stavite je u posudu, polijte hladnom vodom tek toliko da vode ima malo više od riže. Na podlogu od bambusa stavite prozirnu foliju koju ste namočili mješavinom vode i malo rižinog octa (koristite kist). Na namočenu foliju položite algu i premažite mješavinom vode i rižinog octa. Namočite prste te postepeno i ravnomjerno na algu utisnite dobro ohlađenu sushi rižu. Kada ste sushi rižu po cijeloj površini alge dobro utisnuli, pažljivo okrenite algu na drugu stranu tako da vam s gornje strane bude prazna strana alge. Na rub bliži vama posložite na tanke trakice narezan avokado (nakapajte ga prije limunom da ne bi oksidirao), dimljeni losos i krastavac. Zarolajte rolicu počevši od ruba bližeg vama i pri tom pazite da čvrsto stišćete cijelu dužinu rolice da se dobro slijepi i ne raspadne. Rolicu uvaljajte u sezam koji ste predhodno kratko popržili na tavi. Prerežite na komade širine oko 3cm te poslužite uz soja umak i wasabi.

žena.hr
3.12.2013.