Brašno pomiješajte sa soli, uljem, razmućenim jajima i mlakom vodom. Sve izmiješajte i umijesite glatko tijesto.
Sastojci
Priprema
Od tijesta oblikujte 3 kuglice, premažite ih s malo ulja da im se ne uhvati korica i pokrite čistom krpom. Ostavite oko 30 minuta da malo odstoji.
Posluživanje
Poslužite kao toplo predjelo ili dodatak glavnom jelu.
Savjet
Ako se vrhnje stavi na samom početku pečenja, na vrhu će štruklji malo zagorjeti. Ako to ne želite, vrhnje dodajte na pola pečenja, otprilike 30 minuta prije kraja. No, u tom slučaju štruklji neće biti hrskavi.
Kako od navedenog recepta ispada više štruklji, mogu se poslagati na masti i zamrznuti mogu stajati i do mjesec dana. Prije pečenja izvaditi ih iz zamrzivača da se lijepo otope i tek onda stavite peći.
U međuvremenu svježi sir pomiješajte s razmućenim jajima, kiselim vrhnjem i soli. U to dodajte prethodno naribane tikvice kojima ste ocijedili višak vode.
Na pobrašnjenom stolnjaku svaku kuglicu malo razvucite rukama, izvaljajte valjkom da budu jednake debljine, premažite ostatkom ulja da se bolje rasteže i dalje razvucite rukama vrlo tanko tijesto (kao papir).
Kad ste tijesto razvukli, s jedne i druge strane premažite ga nadjevom. Dakle, tijesto se ne premazuje cijelo.
Odstranite nožem zadebljane vrhove tijesta i nadjev preklopite tijestom.
Pomoću stolnjaka zarolajte s jedne i druge strane. Prerežite po sredini gdje se 2 savijače spajaju.
Rukama napravite udubine veličine štruklji i prerežite nožem.
Narezane štruklje slažite u namašćenu tepsiju s gornjom stranom prema dolje.
Kad su štruklji poslagani u tepsiju, premažite ih mješavinom kiselog i slatkog vrhnja, poslažite tanko narezani maslac (da budu hrskavi) i zapecite 50-60 minuta na 200°C.