souffle od jagoda

souffle od jagoda

Sastojci

0 kom 340 g jagoda
0 kom 150 g šećera
0 kom 6 bjelanjaka
0 kom 3 jušne žlice vode
0 kom 2 jušne žlice kukuruznog škroba (gustin)
0 kom 1 žlica maslaca otopljenog na sobnoj temp.
0 kom prstohvat soli
0 kom šećer u prahu

Priprema

01.

Jagode promiješaj sa 150 g šećera, ostaviti u hladnjaku da odstoje 2 sata i puste sok

02.

kad jagode puste sok, procijediti ih kroz sito

03.

protresi kalup tako da se izravna površina snijega

04.

peci 8 - 10 min dok se souffle ne digne. NE OTVARAJ PEĆNICU PRERANO

05.

pospi šećerom u prahu i na vrh stavi komadić jagode

06.

Poslužiti vruće samostalno ili uz kuglu sladoleda od vanilije

07.

sok stavi kuhati na laganoj vatri dok se ne reducira na 1/4 soka

08.

pomiješati kukuruzni škrob a oko tri žlice vode, dobro promješati i izliti u reducirani sok, dobro promješati i skinuti sa vatre

09.

ocjeđene jagode izmiksati i dodati zgusnuti sok. sve dobro promješati. Bitno je da smjesa na bude pretekuća

10.

kalupe namastiti od vrha do dna pomoću kista umoćenog u maslac, zatim ih stavimo u hladnjak na par minuta, te ponovimo postutak i posipamo kristalnim šećerom tako da se zahvati na rubove.

11.

bjelanjke izmutiti s prstohvatom soli i 30 grama šećera do ne dobiješ snijeg od bjelanjaka.

12.

Postepeno pomiješaj izmućene bjelanjke s pireom od jagode tako da ideš od ruba zdjelice prema unutra uz pomoć špatule.

13.

pećnicu zagrijati na 200 stup.

14.

Pažljivo žlicom stavi u svaki kalup snijeg tako da ga napuniš do 1 cm ispod ruba kalupa , pazi da ne zamažeš kalupe

žena.hr
9.5.2012.