Količinu tijesta (dakle brašna i krumpira) odrediti prema broju šljiva, ali uvijek u istom omjeru - koliko krumpira toliko brašna.
Sastojci
Priprema
Krumpir skuhati u kori, oguliti, propasirati i malo posoliti. Kad se malo ohladi (toliko da ga možemo izraditi rukama) dodati mu brašno i rukama zamijesiti gusto, ali ne pretvrdo tijesto (da se lijepo oblikuje u kuglu i odvaja od posude).
Tijesto razvaljati, rezati na kvadrate toliko veće od šljive da se šljiva u njih može dobro umotati. Netko samo otkida tijesto, pa u njega utisne šljivu pa zamota, napravite kako vam je lakše i jednostavnije.
U sredinu kvadrata stavite šljivu (smrznutu ili svježu), na nju malo cimeta, nemojte šećeriti. Umotajte šljivu u tijesto i oblikujte knedlu (uz pomoć malo brašna).
Knedle kuhajte u kipućoj, malo posoljenoj vodi dok ne isplivaju na površinu, a zatim još nekih 5 min.
U tavi otopite maslac pa na njemu propržite krušne mrvice.
Knedle rupičastom žlicom izvadite iz vode, složite na tanjur, pospite šećerom (po želji), pa pospite krušnim mrvicama.
Isto tako možete knedle iz vode vaditi na krušne mrvice, uvaljati ih u njih pa prepržiti sa svih strana na malo ulja ili maslaca.
Još vruće knedle raspolovite, pa još malo pošećerite (po želji) i dodajte kiselog vrhnja (također po želji).
*Ovaj naziv se u kraju u kojem sam odrasla koristi za knedle (obično od krumpirova tijesta) sa šljivama.