Recept za ukusnu slatku salamu

Uz pola sata i malo strpljenja, imat ćeš fini božićni desert koji će brzo nestati

Recept za ukusnu slatku salamu
Slatka salama jedna je od starinskih božićnih klasika. Ono što ju čini posebno popularnom je činjenjica da ne zahtjeva ni minute pečenja - samo trebaš skuhati punjenje, zarolati oblatnu i pustiti da se ohladi.

Sastojci

4 kom oblatni
2 dl mljevenih oraha
2 dl sjeckanih oraha
80 dag keksa s maslacem
5 dl mlijeka
20 dag čokolade za kuhanje
6 žlica šećera
25 dag margarina

Priprema

01.

Kekse natrgati na male dijelove pa umiješati mljevene i narezane orahe.Prokuhati mlijeko i šećer, odmaknuti sa vatre, dodati čokoladu i margarin narezan na kriške.

02.

Kada se margarin i čokolada otope, preliti time kekse pa sve dobro promiješati da se keksi jednako natope. Paziti da masa ne bude suviše suha ali niti previše mokra.

03.

Između dvije vlažne krpe navlažiti oblatne, da omekšaju. Oblatnu pramazati smjesom od keksa i zarolati, pa tako nastaviti sa ostalim oblatnama, dok se masa za premazivanje ne potroši.

04.

Salame je najbolje umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak da odstoje do sljedećeg dana ali ih nakon nekoliko sati okrenuti.

05.

Rezati na kriške i poslužiti. Zbog sprečavanja brzog sušenja držati ih u zatvorenoj posudi .Ove slatke salame pogodne su i za spremanje u škrinju.

Žena.hr
30.10.2009.