Pripremi ovaj vikend desert koji će te osvojiti na prvi zalogaj.
Sastojci
Priprema
Smokve temeljito operemo i oštrim nožem narežemo na kriške. U šalici pomiješamo četiri žlice hladnog mlijeka s tri žlice šećera. Dodamo prašak za puding i miješamo dok smjesa ne postane glatka. Pazimo da tijekom miješanja ne nastanu grudice.
Na štednjak stavimo lončić u koji ulijemo preostalo mlijeko. Kada mlijeko zavrije, smanjimo temperaturu i pjenjačom polako umiješamo smjesu za puding. Uz stalno miješanje kuhamo još 3 minute dok se puding ne zgusne. Kada je puding gotov, lončić maknemo s vatre.
U velikoj zdjeli izmiješamo i ručnim mikserom glatko izmiksamo mascarpone, puding od vanilije i jogurt. Pripremljenu smjesu pokrijemo i stavimo u hladnjak na pola sata.
U međuvremenu zagrijemo pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa. Lim za pečenje s rubovima 25 x 16 cm dobro namažemo maslacem. Na štednjak stavimo manji lončić u kojem na umjerenoj vatri rastopimo preostali maslac. Svaki list tijesta posebno premažemo rastopljenim maslacem i stavimo u lim za pečenje. Koristimo 5 listova vučenog tijesta, koji trebaju biti veličine otprilike 35 x 25 cm.
Pripremljenom kremom prelijemo tijesto i po kremi rasporedimo smokve. Lim stavimo u pećnicu i pečemo pitu oko 30 minuta dok se krema ne stisne i lagano porumeni. Kada je pita pečena, dobro je ohladimo.