Slatka pita od svježih smokava koja će se pojesti u trenu

Pripremi ovaj vikend desert koji će te osvojiti na prvi zalogaj.

Slatka pita od svježih smokava koja će se pojesti u trenu
Foto: Shutterstock
Pita od smokava je savršen desert za sve ljubitelje svježeg voća i kremastih tekstura. Ova ukusna poslastica kombinira bogat okus svježih smokava s nježnom kremom od mascarponea i vanilije, stvarajući harmoniju okusa koja će oduševiti svakoga tko je proba. S hrskavim slojevima vučenog tijesta i mirisnom kremom, ova pita je idealan izbor za posebne prilike ili kao slatki zalogaj uz popodnevnu kavu. Uz jednostavne sastojke za 10 osoba i brzu pripremu za koju ti treba otprilike sat i pol, pita od smokava lako će pronaći svoje mjesto na svačijem stolu.

Sastojci

12 komada svježih smokava
5 listova tijesta za štrudlu
40 grama maslaca
1 vrećica pudinga od vanilije
0.5 litre mlijeka
3 žlice šećera
1 šalica jogurta
1 šalica mascarpone sira

Priprema

01.

Smokve temeljito operemo i oštrim nožem narežemo na kriške. U šalici pomiješamo četiri žlice hladnog mlijeka s tri žlice šećera. Dodamo prašak za puding i miješamo dok smjesa ne postane glatka. Pazimo da tijekom miješanja ne nastanu grudice.

02.

Na štednjak stavimo lončić u koji ulijemo preostalo mlijeko. Kada mlijeko zavrije, smanjimo temperaturu i pjenjačom polako umiješamo smjesu za puding. Uz stalno miješanje kuhamo još 3 minute dok se puding ne zgusne. Kada je puding gotov, lončić maknemo s vatre.

03.

U velikoj zdjeli izmiješamo i ručnim mikserom glatko izmiksamo mascarpone, puding od vanilije i jogurt. Pripremljenu smjesu pokrijemo i stavimo u hladnjak na pola sata.

04.

U međuvremenu zagrijemo pećnicu na 190 stupnjeva Celzijusa. Lim za pečenje s rubovima 25 x 16 cm dobro namažemo maslacem. Na štednjak stavimo manji lončić u kojem na umjerenoj vatri rastopimo preostali maslac. Svaki list tijesta posebno premažemo rastopljenim maslacem i stavimo u lim za pečenje. Koristimo 5 listova vučenog tijesta, koji trebaju biti veličine otprilike 35 x 25 cm.

05.

Pripremljenom kremom prelijemo tijesto i po kremi rasporedimo smokve. Lim stavimo u pećnicu i pečemo pitu oko 30 minuta dok se krema ne stisne i lagano porumeni. Kada je pita pečena, dobro je ohladimo.

Žena.hr
31.8.2024.