minuta plus hlađenje KOLIČINA oko 750 ml
Sastojci
Priprema
Priprema
Čaj u prahu stavite u vatrostalnu posudu. Zagrijte mlijeko skoro do vrenja pa prelijte čaj. 2. Miješajte da dobijete glatku smjesu, vratite je u posudu za kuhanje i ostavite 15 minuta da se okusi prožmu. 3. Vaniliju uzdužno zarežite i dodajte smjesi. Miješajući je zagrijte da se rastopi srž iz vanilije. Potom izvadite mahunu, sastružite preostalu srž i dodajte mlijeku. Ulijte mlijeko u zdjelu, a posudu za kuhanje operite. 4. Pjenasto izmiješajte žumanca i šećer. Vratite mlijeko u posudu za kuhanje, zagrijte ga skoro do vrenja, a potom ga u tankom mlazu ulijte u smjesu od žumanaca i šećera . Ulijte smjesu u posudu za kuhanje i miješajući zagrijavajte 8-10 minuta na vrlo slaboj vatri dok se ne počne zgušnjavati i zadržavati na poleđini žlice. Ne smije zakuhati! 5. Skinite kremu sa štednjaka i ostavite sa strane da se ohladi. 6. Izmiješajte masnije vrhnje ili vrhnje s malo soli da dobijete mekane vrhove kad izvadite metlicu miksera, a potom ga metalnom žlicom umiješajte u ohlađenu kremu. 7. Stavite kremu u aparat za pravljenje sladoleda i zamrznite je prema naputku, ili je stavite u odgovarajuću posudu i u zamrzivač. Kad se krema počne smrzavati (nakon otprilike 4 sata), promiješajte je vilicom da bi usitnili kristale. Ponovno je stavite u zamrzivač i ostavite da se sladoled stegne. Ručno pripremljen sladoled izvadite iz zamrzivača 5 - 10 minuta, a pripremljen u aparatu za sladoled, 20 minuta prije iznošenja na stol.
Izvor: Kuharica za alergičare, Alice Sherwood
Nakladnik: Mozaik knjiga, Zagreb