KORA:
Sastojci
Priprema
Mutiti žumanca i šećer par minuta.
Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja površina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od čokolade po želji. Ja sam radila sa crnom i bijelom čokoladom (obe čokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); crnom čokoladom premazati žličicom površinu kape, a bijelu staviti u neku kesicu i prorezati na vrhu malu rupicu te praviti krugove po tamnoj čokoladi koja se ne smije stegnuti ; šaru praviti čačkalicom povlačeći u jednom, pa u drugom smjeru, od centra prema vani 4 puta i obrnuto između ovih šara isto 4 puta .
Dodati pomiješano brašno, prašak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje. Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pažljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano miješajući (ne miksati!). Peci smijesu.
Pleh: okrugli 35cm.
FIL:
Prosijati gustin i dodati pudinge i šećer i to umutiti sa oko 1 dl (možda i malo više) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na plehu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno miješanje skuhati fil i skinuti sa pleha te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom).
Posebno umutiti maslac i dodati mu ohlađen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu čokoladu.
Kada se kora potpuno ohladi za kruženje kore ja koristim okruglu čašicu d=4.2cm, i svaku prerežem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora).
Fil ostavim malo u frižider da se stegne (da se lakše filuje).