Ruske kape

Ruske kape

Sastojci

0 kom KORA:
0 kom 4 kom jaja
0 kom 4 kasika gustina (fino prosijanog)
0 kom 4 (do 6 kaš., zavisi koju cokoladu koristite tj. koliko je slatka) secera
0 kom 8 dl mlijeka
0 kom 150 g bijele cokolade
0 kom 250 g maslaca
0 kom GLAZURA:
0 kom 100 g tamne cokolade za kuvanje
0 kom 100 g bijele cokolade
0 kom malo ulja
0 kom Jos potrebno: 100-150 g kokosa
0 kom 8 kasika secera
0 kom 7 kasika ulja
0 kom 20 kasika brasna
0 kom 20 kasika mlijeka
0 kom 2/3 paketica praska za pecivo
0 kom 2 kasike kakaa
0 kom FIL:
0 kom 2 pudinga od vanilije (80 g)

Priprema

01.

KORA:

02.

Mutiti žumanca i šećer par minuta.

03.

Svaku kapicu filovati i uvaljati u kokos sa strana. Gornja površina se ne filuje, na nju se stavlja glazura od čokolade po želji. Ja sam radila sa crnom i bijelom čokoladom (obe čokolade u isto vrijeme topiti sa malo ulja na laganoj vatri); crnom čokoladom premazati žličicom površinu kape, a bijelu staviti u neku kesicu i prorezati na vrhu malu rupicu te praviti krugove po tamnoj čokoladi koja se ne smije stegnuti ; šaru praviti čačkalicom povlačeći u jednom, pa u drugom smjeru, od centra prema vani 4 puta i obrnuto između ovih šara isto 4 puta .

04.

Dodati pomiješano brašno, prašak za pecivo i kakao, a zatim i mlijeko i ulje. Lagano izmiksati. Posebno umutiti bijelanca i pažljivo ih dodati prethodnoj smijesi lagano miješajući (ne miksati!). Peci smijesu.

05.

Pleh: okrugli 35cm.

06.

FIL:

07.

Prosijati gustin i dodati pudinge i šećer i to umutiti sa oko 1 dl (možda i malo više) hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka(7dl) zagrijati na plehu i dodati prethodnu smjesu. Uz stalno miješanje skuhati fil i skinuti sa pleha te ostaviti da se ohladi(prekriti površinu fila sa prozirnom folijom).

08.

Posebno umutiti maslac i dodati mu ohlađen fil, a svemu dodati i istopljenu bijelu čokoladu.

09.

Kada se kora potpuno ohladi za kruženje kore ja koristim okruglu čašicu d=4.2cm, i svaku prerežem horizontalno na 2 dijela (nekad i na 3 dijela ako je deblja kora).

10.

Fil ostavim malo u frižider da se stegne (da se lakše filuje).

žena.hr
18.4.2017.