Lagani voćni desert koji se priprema vrlo jednostavno jer nije potrebno upaliti pećnicu.
Sastojci
Priprema
Dno kalupa za tortu (promjera 17 cm) namažemo maslacem i obložimo papirom za pečenje. Na niskoj temperaturi otopimo maslac. Kad se maslac otopi, maknemo ga s vatre.
Kekse sameljemo i pomiješamo s otopljenim maslacem. Utisnemo smjesu u kalup i stavimo u hladnjak.
Umak od borovnica: Ako koristimo svježe borovnice, isperemo ih pod tekućom vodom i ocijedimo. Stavimo ih u lonac, dodamo šećer i sok limuna te kuhamo na srednjoj temperaturi 10-15 minuta dok borovnice ne omekšaju i umak se zgusne. Ako je umak previše kiseo, doda se još malo šećera.
Krema s jogurtom: Bijelu čokoladu narežemo na komadiće i otopimo (u mikrovalnoj pećnici ili na pari). Otopljenu čokoladu nježno promiješamo i ostavimo da se ohladi do mlakog. Želatinu stavimo u posudicu i pomiješamo s vodom. Pustimo da odstoji 10 minuta kako bi smjesa nabubrila.
U veću zdjelu ili posudu stavimo grčki jogurt, krem sir i mascarpone. Sastojke dobro promiješamo ručnom pjenjačom ili električnim mikserom postavljenim na srednju brzinu. U smjesu umiješamo otopljenu čokoladu, a zatim dodamo i šećer u prahu. Ako volimo slađe deserte, možemo dodati više šećera.
Kad se želatina stvrdne, otopimo je (u mikrovalnoj pećnici ili u lončiću na štednjaku, pazeći da ne zavrije). U otopljenu želatinu umiješamo otprilike četiri žlice jogurtove kreme, a zatim sve zajedno ulijemo u posudu s preostalom kremom i dobro promiješamo.
Na ohlađenu podlogu od keksa stavimo polovicu kreme i na nju u hrpicama nanesemo nekoliko žličica umaka od borovnica. Kremu i umak nježno promiješamo štapićem ili vilicom kako bismo stvorili mramorni uzorak. Dodamo preostalu kremu i opet dodamo nekoliko žličica umaka koje pomiješamo s kremom. Ako nam ostane umaka od borovnica, iskoristimo ga prilikom posluživanja deserta.
Tortu spremimo u hladnjak najmanje 3 sata (najbolje preko noći) kako bi se dobro ohladila i dobro stvrdnula.
Savjet
Umjesto svježih mogu se koristiti i zamrznute borovnice.