Recept za tortu bez pečenja od borovnica i jogurta

Lagani voćni desert koji se priprema vrlo jednostavno jer nije potrebno upaliti pećnicu.

Recept za tortu bez pečenja od borovnica i jogurta
Foto: Okusnoje/M. J.
Torta s borovnicama i jogurtom bez pečenja idealan je desert za ljetne mjesece. Osvježavajuća je, lagana i jednostavna za pripremu. Baza je od keksa i maslaca, dok je kremasti sloj kombinacija grčkog jogurta, krem sira, mascarponea i bijele čokolade. Ova kombinacija daje bogat, ali lagan okus. Umak od borovnica dodaje voćnu svježinu i lijepu boju. Torta se ne peče, već se hladi u hladnjaku, što je čini savršenom za vruće dane. Savršeno se slaže s toplim napitkom ili kao lagani desert nakon obroka.

Sastojci

120 grama keksa s maslacem
60 grama maslaca
400 grama grčkog jogurta
100 grama sirnog namaza
150 grama mascarpone sira
100 grama bijele čokolade
1.5 žliča šećera u prahu
0.5 vrećice želatine u prahu (5 grama)
2 žlice hladne vode
200 grama borovnica
2 vrećice vanilin šećera
1 žlica šećera
0.5 soka od limuna

Priprema

01.

Dno kalupa za tortu (promjera 17 cm) namažemo maslacem i obložimo papirom za pečenje. Na niskoj temperaturi otopimo maslac. Kad se maslac otopi, maknemo ga s vatre.

02.

Kekse sameljemo i pomiješamo s otopljenim maslacem. Utisnemo smjesu u kalup i stavimo u hladnjak.

03.

Umak od borovnica: Ako koristimo svježe borovnice, isperemo ih pod tekućom vodom i ocijedimo. Stavimo ih u lonac, dodamo šećer i sok limuna te kuhamo na srednjoj temperaturi 10-15 minuta dok borovnice ne omekšaju i umak se zgusne. Ako je umak previše kiseo, doda se još malo šećera.

04.

Krema s jogurtom: Bijelu čokoladu narežemo na komadiće i otopimo (u mikrovalnoj pećnici ili na pari). Otopljenu čokoladu nježno promiješamo i ostavimo da se ohladi do mlakog. Želatinu stavimo u posudicu i pomiješamo s vodom. Pustimo da odstoji 10 minuta kako bi smjesa nabubrila.

05.

U veću zdjelu ili posudu stavimo grčki jogurt, krem sir i mascarpone. Sastojke dobro promiješamo ručnom pjenjačom ili električnim mikserom postavljenim na srednju brzinu. U smjesu umiješamo otopljenu čokoladu, a zatim dodamo i šećer u prahu. Ako volimo slađe deserte, možemo dodati više šećera.

06.

Kad se želatina stvrdne, otopimo je (u mikrovalnoj pećnici ili u lončiću na štednjaku, pazeći da ne zavrije). U otopljenu želatinu umiješamo otprilike četiri žlice jogurtove kreme, a zatim sve zajedno ulijemo u posudu s preostalom kremom i dobro promiješamo.

07.

Na ohlađenu podlogu od keksa stavimo polovicu kreme i na nju u hrpicama nanesemo nekoliko žličica umaka od borovnica. Kremu i umak nježno promiješamo štapićem ili vilicom kako bismo stvorili mramorni uzorak. Dodamo preostalu kremu i opet dodamo nekoliko žličica umaka koje pomiješamo s kremom. Ako nam ostane umaka od borovnica, iskoristimo ga prilikom posluživanja deserta.

08.

Tortu spremimo u hladnjak najmanje 3 sata (najbolje preko noći) kako bi se dobro ohladila i dobro stvrdnula.

Savjet

Umjesto svježih mogu se koristiti i zamrznute borovnice.

žena.hr
9.8.2024.