Recept za fini kolač od jogurta i borovnica

Lagani i osvježavajući ljetni desert koji ćeš tijekom ljetnih mjeseci zasigurno pripremati više puta.

Recept za fini kolač od jogurta i borovnica
Foto: Profimedia
Lagani biskvit i bogata krema s jogurtom u kojoj se skrivaju svježe borovnice sigurno će biti kolač koji će voljeti svaki član obitelji. Umjesto borovnica mogu se koristiti maline, jagode ili neko drugo konzervirano voće.

Sastojci

3 srednja jaja
80 grama šećera
100 grama brašna
40 grama maslaca
0.5 žličice praška za pecivo
5 dl jogurta od borovnice
60 grama šećera u prahu
3 dl slatkog vrhnja
200 grama svježih borovnica
1.5 vrećice želatine u prahu

Priprema

01.

Zagrij pećnicu na 180°C. Duboki lim za pečenje (20 x 30 cm) obloži papirom za pečenje i dobro namaži maslacem. U manjoj posudi na niskoj temperaturi polako otopi maslac. Makni s vatre i ostavi da se malo ohladi. U zdjeli pomiješaj brašno i prašak za pecivo.

02.

Odvoji bjelanjke od žumanjaka u dvije zasebne zdjele. Žumanjke umuti sa 60 g šećera dok ne postanu pjenasti. Bjelanjke umuti s preostalih 20 g šećera dok ne dobiješ čvrsti snijeg.

03.

Zatim u smjesu sa žumanjcima dodaš mješavinu brašna i praška za pecivo. Dodaj ohlađeni maslac i sve dobro promiješaj. Pažljivo se onda umiješa snijeg od bjelanjaka, polako i nježno.

04.

Tijesto ravnomjerno rasporedi po pripremljenom kalupu. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta. Tijesto je pečeno kad čačkalica umetnuta u sredinu bude suha. Pečeni biskvit izvadi iz kalupa i ostavi da se potpuno ohladi.

05.

U malu zdjelicu ulij hladnu vodu i pospi želatinu po površini. Ostavi da nabubri 10 minuta, a nakon toga čvrsto umuti slatko vrhnje.

06.

U zdjeli pomiješaj jogurt od borovnica i šećer u prahu. Dodaj umućeno slatko vrhnje i nježno promiješaj.

07.

Polako otopi želatinu na laganoj vatri, pazeći da ne zavrije. Umiješaj oko 3 žlice smjese s jogurtom u otopljenu želatinu, a zatim sve zajedno umiješaj u preostalu smjesu s jogurtom. Na kraju umiješaj svježe borovnice.

08.

Ohlađeni biskvit vrati u kalup. Prelij ga kremom s jogurtom, ravnomjerno raspoređujući po površini. Kalup stavi u hladnjak na najmanje tri sata, dok krema ne postane čvrsta.

09.

Kad krema postane čvrsta, kolač nareži na željene komade i posluži.

žena.hr
30.7.2024.