Lagani i osvježavajući ljetni desert koji ćeš tijekom ljetnih mjeseci zasigurno pripremati više puta.
Sastojci
Priprema
Zagrij pećnicu na 180°C. Duboki lim za pečenje (20 x 30 cm) obloži papirom za pečenje i dobro namaži maslacem. U manjoj posudi na niskoj temperaturi polako otopi maslac. Makni s vatre i ostavi da se malo ohladi. U zdjeli pomiješaj brašno i prašak za pecivo.
Odvoji bjelanjke od žumanjaka u dvije zasebne zdjele. Žumanjke umuti sa 60 g šećera dok ne postanu pjenasti. Bjelanjke umuti s preostalih 20 g šećera dok ne dobiješ čvrsti snijeg.
Zatim u smjesu sa žumanjcima dodaš mješavinu brašna i praška za pecivo. Dodaj ohlađeni maslac i sve dobro promiješaj. Pažljivo se onda umiješa snijeg od bjelanjaka, polako i nježno.
Tijesto ravnomjerno rasporedi po pripremljenom kalupu. Peci u prethodno zagrijanoj pećnici 15-20 minuta. Tijesto je pečeno kad čačkalica umetnuta u sredinu bude suha. Pečeni biskvit izvadi iz kalupa i ostavi da se potpuno ohladi.
U malu zdjelicu ulij hladnu vodu i pospi želatinu po površini. Ostavi da nabubri 10 minuta, a nakon toga čvrsto umuti slatko vrhnje.
U zdjeli pomiješaj jogurt od borovnica i šećer u prahu. Dodaj umućeno slatko vrhnje i nježno promiješaj.
Polako otopi želatinu na laganoj vatri, pazeći da ne zavrije. Umiješaj oko 3 žlice smjese s jogurtom u otopljenu želatinu, a zatim sve zajedno umiješaj u preostalu smjesu s jogurtom. Na kraju umiješaj svježe borovnice.
Ohlađeni biskvit vrati u kalup. Prelij ga kremom s jogurtom, ravnomjerno raspoređujući po površini. Kalup stavi u hladnjak na najmanje tri sata, dok krema ne postane čvrsta.
Kad krema postane čvrsta, kolač nareži na željene komade i posluži.