Raskošna čokoladna torta sa narančom i konjakom

Raskošna čokoladna torta sa narančom i konjakom

Sastojci

0 kom Tijesto (srednje):
0 kom 50 g brašna
0 kom 50 g šećera
0 kom 1 omot vanil-šećera
0 kom 1 jaje
0 kom 50g maslaca
0 kom Za premaz:
0 kom 150 g džema od naranče
0 kom Krema:
0 kom 300 g tamne čokolade
0 kom 5 listova bijele želatine
0 kom 100 mL mlijeka
0 kom na vrh noža praška za pecivo
0 kom 1 žlica šećera
0 kom 3 žumanjka
0 kom 400 g vrhnja za šlag
0 kom 3-4 žlice konjaka (liker od narače ili amaretto može isto)
0 kom Ukrašavanje:
0 kom 3 bjelanjka
0 kom 100 g šećera
0 kom naribana korica jedne manje naranče
0 kom 40 g šećera
0 kom 1 jaje
0 kom 50 g maslaca (omekšanog)
0 kom 25 g naribane čokolade za posipanje
0 kom Tijesto (dno):
0 kom 125 g brašno
0 kom pola žličice praška za pecivo

Priprema

01.

Pomiješajte brašno sa praškom za pecivo u posudi. Dodajte sve ostale sastojke za prvo (srednje) tijesto i mikserom miksajte oko 2 minute dok ne dobijete gustu, glatku smjesu.

02.

Tijesto rasporedite po dnu obloženog kalupa za torte promjera 26 cm. Pospite naribanom čokoladom i pecite 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva.

03.

Za ukrašavanje skinite obruč. Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg postupno dodavajući šećer dok ne dobijete sjajni, čvrsti beze. Umiješajte koricu naranče i smjesu stavite u štrcaljku. Tako ukrasite rubove torte. Odvojenu rastopljenu čokoladu kratko zagrijte i njome prošarajte gornji dio torte. Za dodatan izgled ja sam beze grijala upaljačem pa su rubovi dobili "preplanuli" izgled.

04.

Budući da je moja torta bila rođendanska, posipala sam je čokoladnim kapljicama i zvijezdicama. 

05.

Pečeno tijesto odvojite od kalupa i ostavite po strani da se ohladi, zatim uklonite i papir za pečenje.

06.

Za tijesto koje će biti na dnu, pomiješajte brašno sa praškom za pecivo u posudi. Dodajte sve ostale sastojke i postupno povećavajući brzinu miksajte električnim mikserom dok se sastojci ne povežu.

07.

Tijesto kratko zamijesite rukama i razvaljajte valjkom na pobrašnjenoj podlozi na dnu kalupa (namaštenog) za torte promjera 26 cm. Tijesto ubodite nekoliko puta vilicom i stavite peći na 180 stupnjeva 12-15 minuta.

08.

Odvojite dno od kalupa, ali tijesto ostavite na kalupu da se ohladi. Tada dno premijestite na kalup za torte i vratite obruč kalupa. Tijesto premažite džemom od naranče.

09.

Za kremu, čokoladu rastopite na pari i ostavite po strani da se malo ohladi. Za to vrijeme želatinu otopite prema uputama na omotu. Mlijeko, šećer i žumanjke kuhajte na pari dok se smjesa ne počne zgušnjavati, tada miksajte mikserom na slabijoj brzini do guste kreme. Želatinu ocijedite i dodajte smjesi uz neprekidno miješanje. Maknite s vatre.

10.

Od rastopljene čokolade odvojite 2 žlice za ukrašavanje, a ostatak dodajte kremu od mlijeka, šećera i žumanjaka. Promiješajte i ostavite da se ohladi.

11.

Vrhnje za šlag razradite do čvrstog šlaga. Dodajte kremu s čokoladom i alkohol, te sve zajedno sjedinite.

12.

Polovicu kreme namažite na tijesto premazano džemom, zatim položite tijesto s naribanom čokoladom i premažite ostatkom kreme. Poravnajte i ostavite tortu u hladnjaku da se učvrsne otprilike 2 sata.

žena.hr
29.9.2015.