Polpete od krumpira s kiselim vrhnjem

Ne znaš što kuhati danas? Evo jedne odlične ideje za brzo pripremljeni ukusni ručak ili večeru

Polpete od krumpira s kiselim vrhnjem
Foto: profimedia.hr
Krumpir obično jedemo pripremljen uvijek na iste načine, no zašto ne probati nešto novo? Ove polpete sočne su i zasitne te su idealan izbor za vegetarijance. Po želji posluži polpete od krumpira s velikom zdjelom bilo koje sezonske salate i imat ćeš cjelovit obrok za sebe i svoju obitelj.

Sastojci

1 kg krumpira
1 srednje velika glavica luka
4 žlice brašna
2 srednja jaja
1 žličica soli (po želji)
0.5 žličice papra (po želji)
1 dl ulja za prženje
150 ml kiselog vrhnja

Priprema

01.

Krumpir oguli, očisti i operi. Luk također oguli.

02.

Povrće (luk i krumpir) grubo naribaj, zatim ga stavi na cjedilo sa sitnim rupicama. Pritisni ga stražnjom stranom kuhače (ili dlanom) kako bi iscijedila što više tekućine. Povrće možeš staviti i na čistu kuhinjsku krpu ili gazu i dodatno ga iscijediti.

03.

Ocijeđeno povrće stavi u zdjelu i dodaj brašno, razmućena jaja i začine. Dobro promiješaj da dobiješ homogenu smjesu.

04.

Na štednjaku zagrij tavicu s otprilike prst debelim slojem ulja. Žlicom grabi hrpice krumpirove mase i stavljaj ih u vruće ulje. Stražnjom stranom žlice ih spljošti. Polpete prži sa svake strane 4-5 minuta ili dok ne postanu hrskave i lijepo zlatno-smeđe.

05.

Kada su polpete pečene, izvadi ih iz tave i stavi na tanjur obložen papirnatim ručnicima. Postupak ponavljaj dok ne potrošiš svu smjesu. Polpete posluži još tople s kiselim vrhnjem.

Savjet

Umjesto kiselog vrhnja, kao prilog uz ove sočne polpete možeš koristiti i grčki jogurt.

žena.hr
7.3.2024.