Ja u posudi prije samog pravljenja tijesta pustim kvasac bez obzira dali bila kockica ili instant pustim da se "aktivira". Kada se u posudici stvori pjenica kvasac je "aktiviran". Zatim dodajem malo brašna,sol, toplo mlijeko (sobne temperature) i ulje. Zatim to polako mijesim/miješam ovisno kako je tko navikao praviti dali miješati kuhačom ili mijesiti rukama izbor je Vaš. Dodajem brašno te na ovu mjeru mlijeka to je bilo skoro cijeli kg brašna.

Sastojci
Priprema
Zatim ponovno puštam na toplom mjestu tijesto da se digne. Do tada ako niste prije pripremili imate vremena samljeti čvarke ili jednostavno otići poslušati neku pjesmu i srediti gdje ćete premijesiti i razvaljati dalje tijesto.
Kada se tijesto diglo stavljam ga na pobrašnjalu radnu površinu. Te ga premijesim i ako nije dovoljno čvrsto dodajem brašno, ali isto tako nemojte dopustiti da bude previše tvrdo neka se malo i lijepi ali da nije previše tvrdo.
Zatim tijesto valjam bilo bi to idealno kada bi bio oblik nekog pravokutnika ili barem tome slično na debljinu od nekih 2-3 cm. Zatim jednu stranu namažem samljevenim čvarcima zatim preklopim, i ponovim postupak otprilike da sveukupno bude tri puta preklopljeno ili četiri. Što više to bolje jer biti će lisnatije. Zatim ponovno valjam tijesto na debljinu od nekih 3 cm. I ovdje je također izbor Vaš ovisno je kakve želite da Vam budu debljine/visine. Ja nemam nikakav specijalni alat za oblikovanje pogačica pa sam stoga rezala običnom čašom. Kada ste ih pripremili stavite ih na podlogu za pečenja ja sam stavila i papir za pečenje (nije nužno ali olakšava) . Prije toga zagrijte pećnicu na 200 °C. Poslagane pogačice premažite jajetom na ovu količinu dovoljno je, čak i previše je jedno jaje. Kada ste ih namazali jajetom dalje je na vama što želite gore staviti. Ja osobno stavljala sam zrnca krupne soli sa kombinacijom sezama i kima.
Zatim sve stavljate u zagrijanu pečnicu i pecite 20 minuta. Ako želite malo više pečene produljite, ali ne previše jer ovo je bilo sasvim dovoljno na budu pečeni i da malo porumene. Moj prijedlog uz njih je jogurt ili kiselo mlijeko. Dobar tek.
P.S. Što se tiče tijesta ovo je po meni najjednostavnije dizano tijesto. Netko u njega ubacuje kiselo vrhnje zatim naravno smanjujete količinu mlijeka koje stavljate. Ja osobno pravim po ovom jednostavnom receptu.