Pogačice s čvarcima

Pogačice s čvarcima

Sastojci

0 kom 500 g glatkog brašna
0 kom 250 g čvaraka
0 kom 2+1 žutanjak
0 kom 1/2 kocke kvasca
0 kom 1 šalica (oko 2 dl) mlijeka
0 kom sol,papar
0 kom 1,5 dl bijelog vina
0 kom 100 g masti

Priprema

01.

Čvarke treba sitno narezati- ja sam ih usitnila u multipraktiku.

02.

Dignuti kvasac u mlijeku +mrvica šećera i brašna.

03.

U zdjelu staviti čvarke, žutanjke-2, dignuti kvasac, sol ,papar i vino ( za inat nisam imala doma ni jedno bijelo pa je pao benkovački roze, ostatak se nije bacio ..ne…. ne.. ) i zamijesite tijesto s brašnom. Tijesto je podatno i ne lijepi se . Po potrebi možda će ići i malo više brašna..dobro izraditi tijesto i ostaviti da se odmara 30 minuta -na sobnoj temperaturi.

04.

Rastanjiti tijesto valjkom na 1 cm i premazati hladnom masti u tankom sloju. Mast je kruta kad je hladna pa sam je ja malo “izgnjavila” žlicom da se može razmazati. Preklopiti kao knjigu. Prvo jednim dijelom do pola, a onda s drugom polovicom preko toga. Opet se odmara 30 min. Ponoviti postupak još 2 puta uz odmaranje…moram priznati da ja nisam čekala ovih pol sata zbog sveopće nestrpljivosti, a mislim da slikice kažu da su super ispale!

05.

Vaditi okruglim kalupom i na površini zasjeći kvadratiće, tj. crte vodoravne i okomite..poslagati na pek papir , premazati razmućenim žutanjkom i peći u dobro zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25 minuta. Trebaju dobiti boju…ja sam jednu turu jače ispekla a jednu slabije…mužiću je bolje jače…..

06.

Kako je svrha ovog premazivanja i preklapanja da se tijesto lista ostatak tijesta se ne bi trebao premijestiti jer će se to listanje izgubiti, ali nipošto ne bacamo ostanjke….sve će se pojesti . Samo ih ispecite kako su ostali!!

07.

Dobar tek i oprezno s količinom!!!Ha,ha!!!

žena.hr
12.10.2010.