Čvarke treba sitno narezati- ja sam ih usitnila u multipraktiku.
Sastojci
Priprema
Dignuti kvasac u mlijeku +mrvica šećera i brašna.
U zdjelu staviti čvarke, žutanjke-2, dignuti kvasac, sol ,papar i vino ( za inat nisam imala doma ni jedno bijelo pa je pao benkovački roze, ostatak se nije bacio ..ne…. ne.. ) i zamijesite tijesto s brašnom. Tijesto je podatno i ne lijepi se . Po potrebi možda će ići i malo više brašna..dobro izraditi tijesto i ostaviti da se odmara 30 minuta -na sobnoj temperaturi.
Rastanjiti tijesto valjkom na 1 cm i premazati hladnom masti u tankom sloju. Mast je kruta kad je hladna pa sam je ja malo “izgnjavila” žlicom da se može razmazati. Preklopiti kao knjigu. Prvo jednim dijelom do pola, a onda s drugom polovicom preko toga. Opet se odmara 30 min. Ponoviti postupak još 2 puta uz odmaranje…moram priznati da ja nisam čekala ovih pol sata zbog sveopće nestrpljivosti, a mislim da slikice kažu da su super ispale!
Vaditi okruglim kalupom i na površini zasjeći kvadratiće, tj. crte vodoravne i okomite..poslagati na pek papir , premazati razmućenim žutanjkom i peći u dobro zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 25 minuta. Trebaju dobiti boju…ja sam jednu turu jače ispekla a jednu slabije…mužiću je bolje jače…..
Kako je svrha ovog premazivanja i preklapanja da se tijesto lista ostatak tijesta se ne bi trebao premijestiti jer će se to listanje izgubiti, ali nipošto ne bacamo ostanjke….sve će se pojesti . Samo ih ispecite kako su ostali!!
Dobar tek i oprezno s količinom!!!Ha,ha!!!