Pizza s mozzarellom, gljivama i šunkom

Pizza s mozzarellom, gljivama i šunkom
Ovo je količina sastojaka za dvije pizze.

Sastojci

0 kom malo soli
1 žličica suhi kvasac
140 ml vode
180 g oštrog brašna
4 žlice maslinovog ulja
100 g šampinjona
400 g pasirane rajčice
1 žličica origana
125 g mozzarelle
20 kom maslina
6 kriški šunke u ovitku
8 listova svježeg bosiljka

Priprema

01.

Da biste pripremili tijesto, pomiješajte sol i kvasac u lončiću s mlakom vodom. Stavite brašno u veliku zdjelu, napravite udubinu u sredini, pa dodajte mješavinu vode i kvasca, i jednu žlicu maslinovog ulja. Drvenom kuhačom sve dobro promiješajte kako biste dobili vlažno tijesto.

02.

Izvadite tijesto i stavite ga na čistu, dobro pobrašnjenu površinu i gnječite ga rukama otprilike 5 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Stavite ga u namašćenu zdjelu i prekrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi barem 30 minuta, odnosno dok ne postane dvaput veće. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220°C.

03.

Zagrijte 1 žlicu ulja u tavi pa pržite gljive narezane na ploške 3 minute na umjerenoj vatri, dok ne omekšaju. Povremeno promiješajte.

04.

Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i razdijelite ga na dva dijela. Svaki dio rukama razvaljajte od sredine prema rubu, tako da dobijete dva kruga promjera otprilike 25 cm. Stavite tijesto na dva namašćena okrugla lima za pečenje pizze.

05.

Donjim dijelom žlice tijesto premažite pasatom, pospite origanom i začinite paprom i soli.

06.

Razdijelite nasjeckanu mozzarellu, gljive i masline na dva tijesta i pokapajte preostalim uljem. Pecite u sredini pećnice otprilike 20 minuta, dok rubovi pizze ne postanu zlatnosmeđi. Dvije minute prije kraja pečenja, po pizzama razbacajte komadiće šunke i bosiljak. Poslužite vruće i uživajte u svojoj Capricciosi!

žena.hr
6.1.2014.