Da biste pripremili tijesto, pomiješajte sol i kvasac u lončiću s mlakom vodom. Stavite brašno u veliku zdjelu, napravite udubinu u sredini, pa dodajte mješavinu vode i kvasca, i jednu žlicu maslinovog ulja. Drvenom kuhačom sve dobro promiješajte kako biste dobili vlažno tijesto.

Sastojci
Priprema
Izvadite tijesto i stavite ga na čistu, dobro pobrašnjenu površinu i gnječite ga rukama otprilike 5 minuta, dok ne postane glatko i elastično. Stavite ga u namašćenu zdjelu i prekrijte kuhinjskom krpom. Ostavite da se diže na sobnoj temperaturi barem 30 minuta, odnosno dok ne postane dvaput veće. U međuvremenu zagrijte pećnicu na 220°C.
Zagrijte 1 žlicu ulja u tavi pa pržite gljive narezane na ploške 3 minute na umjerenoj vatri, dok ne omekšaju. Povremeno promiješajte.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu površinu i razdijelite ga na dva dijela. Svaki dio rukama razvaljajte od sredine prema rubu, tako da dobijete dva kruga promjera otprilike 25 cm. Stavite tijesto na dva namašćena okrugla lima za pečenje pizze.
Donjim dijelom žlice tijesto premažite pasatom, pospite origanom i začinite paprom i soli.
Razdijelite nasjeckanu mozzarellu, gljive i masline na dva tijesta i pokapajte preostalim uljem. Pecite u sredini pećnice otprilike 20 minuta, dok rubovi pizze ne postanu zlatnosmeđi. Dvije minute prije kraja pečenja, po pizzama razbacajte komadiće šunke i bosiljak. Poslužite vruće i uživajte u svojoj Capricciosi!