U pola kilograma oštrog brašna pomiješajte čajnu žlicu šećera i soli, potom dodajte rukama natrganu kocku svježeg kvasca. Kvasac ne morate prethodno aktivirati.
Sastojci
Priprema
Za pizza tijesto bitno je da napravite “vlažno” tijesto koji ima udio vode oko 2/3 (66%) u odnosu na količinu brašna. Rukama umijesite tijesto dodavajući toplu vodu. Po potrebi dodajte još malo brašna kako vam se tijesto ne bi lijepilo za ruke.
Tijesto prekrijte krpom i ostavite u posudi da se diže barem sat vremena. Za to vrijeme tijesto će udvostručiti volumen. Tijesto je najbolje oblikovati oko pola sata prije nego što je žar spreman kako bi mu omogućili drugo dizanje prije pečenja.
Tijesto podijelite na dva dijela, a zatim ga valjkom ili rukama oblikujte u željeni oblik. Pobrašnite podlogu na kojoj valjate tijesto, te pobrašnite i vrh tijesta prije nego ga stavite između dva papira za pečenje. Tako vam se tijesto neće lijepiti i bit će odmah spremno za upotrebu.
Žar ne možete biti prejak za pizzu. Čim žar prestane goriti znači da je spreman i da možete staviti tijesto za pizzu na rešetku.
Kroz nekoliko sekundi vidjeti ćete kako tijesto počinje bubriti i dobivati mjehure. To je dokaz da je temperatura idealna i da je tijesto kvalitetno odradilo dizanje.
Kroz minutu ili dvije (možda i više), ovisno o jačini žara, donja strana tijesta će dobiti zlatno smeđu boju. U tom trenutku okrenite tijesto za pizzu na drugu stranu, a pečenu stranu premažite s maslinovim uljem.
Potom dodajte željene dodatke za pizzu. Pazite da krenete od sira.
Kombiniranjem mozzarelle i nekog polutvrdog sira dobiti ćete ukusan, ali i rastezljiv sir na pizzi. Preko sira posložite salamu, a na kraju dodajte kukuruz i lagano sve prelijte s pasiranom rajčicom i začinima.
Nakon nekoliko minuta, pizza će biti pečena i s donje strane. Izvadite je na tanjur, posipajte po želji s rikulom, a uz pizzu poslužite uz čašu crnog vina ili dobro ohlađeno pivo.