Piletina "na bijelo" sa domaćim njokima

Piletina "na bijelo" sa domaćim njokima

Sastojci

0 kom 1 glavica crvenog luka
0 kom 2 režnja češnjaka
0 kom 1 žličica kiselog vrhnja
0 kom 1 žlica oštrog brašna
0 kom maslinovo ulje
0 kom Za njoke:
0 kom 1 kg krumpira
0 kom sol
0 kom oštro brašno po potrebi
0 kom pola poriluka
0 kom 1 srednje velika mrkva
0 kom 1 svježa paprika
0 kom 1 kg piletine bez kožice
0 kom sol
0 kom papar
0 kom vegeta
0 kom peršin

Priprema

01.

Piletini skini kožicu kako umak ne bi bio premastan. Na maslinovom ulju prodinstaj sitno kosano povrće - crveni, bijeli luk, poriluk, mrkvu i papriku pa na to stavi meso da se dinsta. Poklopi i pusti da se dinsta u vlastitom soku, a kada sok ispari zalij s malo vode i dinstaj dok meso ne omekša.

02.

Tada dodaj vegetu, posoli, popapri, pospi žlicom oštrog brašna i promiješaj pa odmah zalij s malo hladne vode ili pilećeg temeljca.

03.

 Pusti da krčka na niskoj temperaturi, pa dodaj kiselo vrhnje i uz miješanje kuhaj još nekoliko minuta.Pospi sitno kosanim peršinovim lišćem (može i suho), poklopi i ostavi.

04.

Za njoke skuhaj krumpir u kori, pa ga oguli, posoli i protisni. Neka se ohladi tako da bude mlačan pa mu polako dodaj oštro brašno i rukama mijesi tijesto. Tijesto je dobro kada je oblikovano u kuglu tako da je pokupljeno brašno s rubova posude. Ne smije biti pretvrdo, ali mora biti kompaktno da se može lijepo oblikovati.

05.

Oblikuj valjke debljine prsta, pa reži njoke.

06.

Skuhaj ih u kipućoj slanoj vodi u koju dodaj malo ulja. Njoki su kuhani kada isplivaju na površinu. Vadi ih rupičastom žlicom ili cjedilom te stavljaj u vatrostalnu posudu koju po želji premaži maslacem.

žena.hr
5.11.2014.