Pileći sote sa gljivama

Pileći sote sa gljivama

Sastojci

0 kom 1/2kg piletine (but), 350-400gr gljiva bukovača (mogu i šampinjoni), jedna manja glavica crvenog luka, 1 ravna supena kašika ajvara, maslinovo ulje, suncokretovo ulje, soja sos.

Priprema

01.

Odstarniti kožicu s piletine i isjeći ju na kocke (velicina po želji), staviti u zdjelu i dodati pola čaše maslinovog ulja i soja sos ( sos po želji ja stavljam 3-4 kašike). Dobro izmješat i ostaviti u frižideru 15 minuta (ako baš žurite ne morate čekati ali je bolje da malo stoji u sosu i ulju). Gljive oprati, takođe isjeći da bude približno veličine prethodno isječene piletine. Luk isjeći što sitnije (ja bar tako volim da se previše ne osjeti). Nakon što je piletina odstojala 15ak minuta u posudu (šerpu ili tavu sa poklopcem) uliti malo suncokretovog ulja i dobro zagrijati, na vrelo ulje istresti piletinu i konstanto miješati da se ne zalijepi. Kada piletina poprimi svijetlo smeđu boju dodati luk i ajvar i nastaviti miješati dok se luk ne proprži, i na kraju dodati gljive i uliti vode da malo prekrije povrsinu gljiva, poklopiti i ostaviti da se krčka oko pola sata, kada ostane jako malo vode na dnu posude trebalo bi da je gotovo. Po želji možete dodati sitno sjeckani peršun 2min prije nego što je gotovo. Sote se super slaže sa kineskom bijelom rotkvom a može i obična crvena naravno s puno limuna. Prijatno.

žena.hr
18.2.2014.