Pide sa sirom

Pide sa sirom

Sastojci

0 kom TIJESTO:
0 kom 200ml mlake vode
0 kom po zelji malo svjezeg bijelog sira
0 kom 1 kasikica suhog kvasca
0 kom prstohvat soli
0 kom prstohvat secera
0 kom brasno
0 kom NADJEV:
0 kom 250-300 gr sira trapista
0 kom 3-4 grancice svjezeg persuna
0 kom 50 gr maslaca

Priprema

01.

U zdjelu u kojoj cete mijesiti tijesto uspite 200ml mlake vode dodajte kvasac i secer i ostavite da odstoji 5 min. pa dodajte sol i postepeno dodajuci brasno umijesiti tijesto. Tijesto ostaviti pola sata na toplom mjestu da se udvostruci.

02.

Narendati sir trapist (i dodati malo bijelog sira ako zelite). U narendani sir dodati sitno nasjeckan persun i promijesati.

03.

Kada je tijesto spremno ponovo ga premijesiti i podijeliti na cetiri jednaka dijela. Svaki dio razvaljati oklagijom na duze ovale (duzina zavisi od vaseg pleha). Tri ovala staviti u pleh i posuti nadjevom. Na kraju po nadjevu rasporediti sitne komadice maslaca. Oval zatvoriti na vrhovima a stranice 1cm blago preklopiti. Na kraju staviti i cetvrti oval u pleh i ponoviti isti postupak kao i sa prethodna tri. Ako ovale zatvorite na radnoj povrsini moze biti tesko premjestiti ih i pleh pa zbog toga radide prvo tri u plehu i na kraju cetvrti. Peci u prethodno zagrijanoj rerni na 220 stepeni 20ak minuta. Prijatno

žena.hr
28.10.2015.