Zapečene palačinke s mljevenim mesom i povrćem

Kad kažemo slane palačinke, obično mislimo na one punjene sirom, ali u ovoj varijanti bit će to pravi ručak koji će mnogima postati novo omiljeno jelo

Zapečene palačinke s mljevenim mesom i povrćem
Foto: profimedia.hr
Palačinke pripremljene na ovaj način jelo su koje doduše zahtijeva malo više vremena za pripremu, ali sav trud bit će bogato nagrađen jednom kad se nađu na stolu. Palačinke punjene mljevenim mesom i povrćem izuzetno su hranjivo i ukusno jelo, a dobre domaće palačinke ionako uvijek svakoga razvesele.

Sastojci

1 šaka svježe naribanog parmezana
0.5 dl ulja za pečenje palačinki
200 grama brašna
1 prstohvat soli
2 srednja jaja
1 žlica ulja (za smjesu)
300 ml mlijeka
180 ml mineralne vode
2 žlice maslinovog ulja (za nadjev)
1 glavica luka
500 grama mljevenog miješanog mesa
2 češnja češnjaka
1 srednja mrkva
2 srednje svježe rajčice
1 žličica soli i papra (po ukusu)
0.5 žličice suhe majčine dušice
2 komada jaja (za preljev)
200 ml kiselog vrhnja
1 prstohvat soli i papra (po želji)

Priprema

01.

Prvo pripremi tijesto za palačinke. U zdjelu stavi brašno. Dodaj sol, dobro promiješaj i napravi udubinu u sredini. U udubinu dodaj jaja te ulij otprilike 100 ml mlijeka i jednu žlicu ulja.

02.

Sastojke u udubini počni miješati ručnom miješalicom ili mikserom i tijekom miješanja postupno dodaj brašno oko udubine. Miješaj dok ne potrošiš sve brašno (po potrebi dodaj još malo mlijeka) i dok ne dobiješ glatku i gustu smjesu bez grudica. Zatim, nastavljajući miješati, u tankom mlazu polako dodaj preostalo mlijeko. Nakon što umiješaš sve mlijeko, ostavi da tijesto odstoji pola sata.

03.

Za to vrijeme pripremi nadjev. Luk i češnjak oguli i sitno nasjeckaj. Mrkvu i rajčicu očisti i operi. Mrkvu po želji naribaj ili, kao i rajčicu, nareži na komadiće.

04.

Na tavi zagrij ulje, na kojem najprije pirjaj nasjeckani luk. Dodaj mljeveno meso i na umjerenoj temperaturi prži uz povremeno miješanje, dok svi komadići ne postanu smeđi. Dodaj češnjak, mrkvu i rajčicu te začini solju, mljevenim paprom i majčinom dušicom (možeš dodati i druge začine po želji). Sve zajedno prži još nekoliko minuta, miješajući dok se povrće malo ne omekša.

05.

Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. U tijesto za palačinke umiješaj mineralnu vodu. Iz njega u dobro zagrijanoj i namašćenoj tavi ispeci 8-10 palačinki.

06.

Na svaku palačinku dodaj malo nadjeva, zatim je zamotaj. Nadjevenu palačinku stavi u lim za pečenje koju si prethodno namazala uljem ili maslacem. Ponavljaj dok ne potrošiš sav nadjev i palačinke.

07.

Na kraju pripremi preljev tako što ćeš u zdjeli razmutiti jaja i pomiješati ih s kiselim vrhnjem. Preljev lagano začini solju i paprom, a zatim ga prelij preko palačinki. Po vrhu posipaj malo naribanog parmezana.

08.

Palačinke peci otprilike 20 minuta u zagrijanoj pećnici. Gotove su kada se po vrhu zapeku zlatno-smeđe.

Savjet

Umjesto mrkve možeš koristiti tikvicu, papriku ili neko drugo povrće koje voliš.

žena.hr
3.4.2024.