Kad kažemo slane palačinke, obično mislimo na one punjene sirom, ali u ovoj varijanti bit će to pravi ručak koji će mnogima postati novo omiljeno jelo
Sastojci
Priprema
Prvo pripremi tijesto za palačinke. U zdjelu stavi brašno. Dodaj sol, dobro promiješaj i napravi udubinu u sredini. U udubinu dodaj jaja te ulij otprilike 100 ml mlijeka i jednu žlicu ulja.
Sastojke u udubini počni miješati ručnom miješalicom ili mikserom i tijekom miješanja postupno dodaj brašno oko udubine. Miješaj dok ne potrošiš sve brašno (po potrebi dodaj još malo mlijeka) i dok ne dobiješ glatku i gustu smjesu bez grudica. Zatim, nastavljajući miješati, u tankom mlazu polako dodaj preostalo mlijeko. Nakon što umiješaš sve mlijeko, ostavi da tijesto odstoji pola sata.
Za to vrijeme pripremi nadjev. Luk i češnjak oguli i sitno nasjeckaj. Mrkvu i rajčicu očisti i operi. Mrkvu po želji naribaj ili, kao i rajčicu, nareži na komadiće.
Na tavi zagrij ulje, na kojem najprije pirjaj nasjeckani luk. Dodaj mljeveno meso i na umjerenoj temperaturi prži uz povremeno miješanje, dok svi komadići ne postanu smeđi. Dodaj češnjak, mrkvu i rajčicu te začini solju, mljevenim paprom i majčinom dušicom (možeš dodati i druge začine po želji). Sve zajedno prži još nekoliko minuta, miješajući dok se povrće malo ne omekša.
Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. U tijesto za palačinke umiješaj mineralnu vodu. Iz njega u dobro zagrijanoj i namašćenoj tavi ispeci 8-10 palačinki.
Na svaku palačinku dodaj malo nadjeva, zatim je zamotaj. Nadjevenu palačinku stavi u lim za pečenje koju si prethodno namazala uljem ili maslacem. Ponavljaj dok ne potrošiš sav nadjev i palačinke.
Na kraju pripremi preljev tako što ćeš u zdjeli razmutiti jaja i pomiješati ih s kiselim vrhnjem. Preljev lagano začini solju i paprom, a zatim ga prelij preko palačinki. Po vrhu posipaj malo naribanog parmezana.
Palačinke peci otprilike 20 minuta u zagrijanoj pećnici. Gotove su kada se po vrhu zapeku zlatno-smeđe.
Savjet
Umjesto mrkve možeš koristiti tikvicu, papriku ili neko drugo povrće koje voliš.