Ljetni užitak: Recept za musaku s tikvicama i grčkim jogurtom

Jednostavno jelo od sastojaka koje svi volimo i koje obično uvijek imamo pri ruci. Ova musaka je malo drukčija jer se umjesto bešamela može koristiti preljev s jogurtom.

Ljetni užitak: Recept za musaku s tikvicama i grčkim jogurtom
Foto: Shutterstock
Musaka je popularno mediteransko jelo od nekoliko slojeva. Najčešće se radi od patlidžana, krumpira i mljevenog mesa, koje je povezano ukusnim slojem bešamela, pečenim do zlatno smeđe boje. Za promjenu, umjesto krumpira i patlidžana, mogu se koristiti tikvice, a gusti i zasitni bešamel se može zamijeniti s preljevom od jogurtom. Vjeruj nam, jelo je izvanredno i sigurni smo da će se ljeti često naći na stolu.

Sastojci

2 žlice ulja
1 veći luk
500 grama miješanog mljevenog mesa
2 češnja češnjaka
1 žličica sušenog origana
2 žlice koncentrata rajčice
1 konzerva sjeckanih rajčica
1 veći lovorov list
1 šaka krušnih mrvica
5 većih tikivca
250 grama grčkog jogurta
2 srednja jaja
200 grama mozzarelle

Priprema

01.

Zagrij dvije žlice ulja u tavi i dodaj sitno nasjeckani luk. Pirjaj dok ne postane proziran. Dodaj mljeveno meso i opet pirjaj dok ne bude ravnomjerno smeđe.

02.

Dodaj nasjeckani češnjak, sušeni origano, koncentrat rajčice, sjeckane rajčice iz konzerve i lovorov list. Začini solju i paprom. Kuhaj na laganoj vatri 15-20 minuta dok se umak ne zgusne.

03.

Dok se umak kuha, operi tikvice i nareži ih na tanke ploške. Zagrij malo maslinovog ulja u drugoj tavi i kratko ih prži s obje strane dok ne omekšaju. Posoli i popapri po ukusu.

04.

U zasebnoj posudi pomiješaj grčki jogurt s jajima, solju i paprom.

05.

U vatrostalnu posudu složi sloj prženih tikvica, zatim sloj mesa s umakom. Ponavljaj dok ne potrošiš sve sastojke, završavajući slojem tikvica. Prelij sve s jogurtovim preljevom i pospi s krušnim mrvicama. Na vrh ravnomjerno rasporedi naribanu mozzarellu.

06.

Peci u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30-40 minuta dok musaka ne postane zlatno smeđa. Prije posluživanja ostavi da se malo ohladi kako bi se slojevi stisnuli.

07.

Dobar tek!

žena.hr
16.7.2024.