Musaka

Musaka

Sastojci

0 kom 1 patlidžan
0 kom sol
0 kom peršin
0 kom cimet
0 kom papar
0 kom 100 g naribanog parmezana
0 kom 4 žlice maslaca
0 kom 50 g brašna
0 kom muškatni oraščić
0 kom 2 šalice mlijeka
0 kom 2 tikvice
0 kom 2 veća krumpira
0 kom ulje
0 kom 500 g mljevenog mesa (janjetine ili govedine)
0 kom 1 luk, narezan na manje komadiće
0 kom 2 režnja češnjaka, sitno nasjeckanog
0 kom 2 rajčice, narezane na male komadiće
0 kom 100 ml vina (crnog ili bijelog)

Priprema

01.

Patlidžan narežite po duljini i nasolite. Tikvice također narežite po duljini, a krumpir na ploške.

02.

U tavi na ulju prepržite krumpir 5 minuta sa svake strane. Maknite ga iz tave i ocijedite na papirnatim ručnicima. Po potrebi dodajte još ulja u tavu te prepržite tikvice 2 minute sa svake strane. Maknite ih iz tave i ocijedite, a zatim prepržite patlidžane 5 minuta sa svake strane i ocijedite.

03.

U tavi zatim prepržite meso sa lukom i češnjakom dok ne dobije smeđu boju. Dodajte rajčice, vino, peršin, sol, cimet i papar. Pirjajte na laganoj vatri 10 minuta ili dok tekućina ne ispari.

04.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite vatrostalnu posudu te na dno naslažite krumpire. Posipajte sa 1/4 sira. Dodajte tikvice i još 1/4 sira, zatim patlidžan i opet 1/4 sira. Na vrh dodajte meso

05.

U tavi otopite maslac te dodajte brašno, malo soli i muškatni oraščić. Držite na vatri 1 minutu uz stalno miješanje. Postepeno dodajte mlijeko te držite na vatri dok se umak ne zgusne i zavrije uz stalno miješanje.

06.

Prelijte umak preko mesa i posipajte sa preostalim parmezanom. Pecite 30-40 minuta.

žena.hr
13.4.2010.